Logga in

Förespråkare för IMD: Värmemätning är bra för klimatet

Publicerad
21 nov 2019, 15:55

Kritiken mot de nya kraven på IMD är massiv. Men det finns också förespråkare. ”Investeringen ska betala sig på fem–sex år”, säger Harriet Blixt, ordförande i en bostadsrättsförening i Malmö.

IMD-teknikföretaget Techem, med säte i Tyskland, läser redan i dag av över 50 miljoner mätare i Europa. Och fler lär det bli med de nya kraven på IMD (individuell mätning och debitering av värme och varmvatten) som snart träder i kraft.

”Värmemätning kommer aldrig någonsin att fungera”

Joakim Pålsson, Techem

– När en bostadsrättsförening bytte ut mätarna till nya 2013, så hade de sparat totalt nästan 800 000 kronor sedan de införde IMD. Kostnaden för installationen sparade föreningen in på mindre än fem år, säger Joakim Pålsson, affärsutvecklare på Techem i Sverige.

En springande punkt i kritiken mot IMD är den så kallade värmevandringen, att värme vandrar från varmt till kallt.

Här finns de nya jobben

Hur åtgärdar Techem problemet med värmevandringen mellan lägenheter?

– Värmevandringen är extremt liten i en fastighet, där alla har normala temperaturer i sina lägenheter, säger Joakim Pålsson och hänvisar till att man kan kompensera lägenheter med ogynnsam placering i en fastighet genom viktning.

– Eftersom en lägenhet mitt i en fastighet oftast kräver mindre värme än en hörnlägenhet så kompenserar man hörnlägenheten för detta genom ett avdrag på förbrukningen, enligt en tabell. Det är också viktigt att lyfta fram att en del av värmekostnaden alltid debiteras efter lägenhetens storlek. Man kommer alltså inte ifrån att betala för värmen även om stänger av sina termostater, säger Joakim Pålsson.

Värmemätning orsakar grannfejd

Han är för övrigt kritisk till debattklimatet om IMD i Sverige.

– Som vi ser det handlar IMD om att ge en del av makten till slutanvändaren av värme i flerbostadshus, det vill säga hyresgästen eller bostadsrättsinnehavaren, för att de ska hjälpa till att minska energianvändningen, säger han.

Bostadsrättsföreningen Kronolotsen i Malmöstadsdelen Limhamn håller som bäst på att installera IMD-mätare för värme.

Harriet Blixt, ordförande i Brf Kronolotsen

–Folk blir medvetna om att värme kostar. Värmemätning är bra för klimatet, säger Harriet Blixt, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Fastigheten är byggd 2007 och inrymmer 116 lägenheter. IMD-investeringen går på omkring 200 000 kronor.

– Den ska betala sig på fem–sex år, menar Harriet Blixt.

Hon tycker annars att det roligaste med hela IMD-projektet är att det kommer att gå att läsa av värdena i mobilen och i datorn.

– Då ser man verkligen var man kan spara på värmen och dessutom få pengar för det.

Läs hela reportaget om IMD här.