Två parkeringsplan i anslutning till kyltornen stängdes av. Foto: Klas Sörbo

Legionella i köpcentrumet Nordstan

Publicerad: 19 november 2014 Text: Klas Sörbo
Legionellabakterier har hittats i kylsystemet för köpcentrumet Nordstan i Göteborg, skriver Göteborgs-Postens (GP) nätupplaga. Upptäckten gjordes vid en rutinkontroll i månadsskiftet oktober/november, men varken kunder eller butiksägare informerades.

De två översta våningsplanen på Nordstans parkeringshus, som ligger i anslutning till kyltornen där bakterierna upptäcktes, stängdes av en under tid. 

– Vi stängde av två plan av säkerhetsskäl. De är i dag öppna, men används mycket lite, säger Nordstans vd Ulrika Carlsson till GP. 

Saneringsarbetet är ännu inte avslutat, vattenprover togs i söndags och de är ännu inte analyserade. Hur länge bakterierna funnits i kylsystemet vet man inte. Vaktbolaget Securitas har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, då tio av bolagets väktare haft ett utsättningsmöte intill ett kyltorn. 

– Vattnet i kylmaskinen är till för att kyla luften i hela Nordstan, men bakterierna ska inte kunna komma till den luften. Den är helt skyddad från det här. Det är de människor som vistats i det låsta kylrummet som kan ha utsatts, säger Ulrika Carlsson till GP. 

Ulrika Carlsson ser ingen anledning till att informera kunder eller butiksägare om upptäckten av legionella. 

– Man får välja vad man ska informera om och ha en bärighet i syfte och mål. Om det är farligt måste vi helt självklart informera, men om de konsulter vi jobbat med inte tycker det, finns ingen anledning. Det finns mycket man kan informera om som är farligt, men det kan man ju inte hålla på med hela tiden om man inte vet att det ska hända, säger hon till GP. 

Sveriges hittills största utbrott av legionärssjuka inträffade i Västerås 1979. Även den gången handlade det om legionella i ett kyltorn i ett köpcentrum. Bakterierna spreds då via luftkonditioneringen och ett tusental besökare utsattes. 69 blev så svårt sjuka att de behövde läkarvård och en person avled, skriver GP.

Fler nyheter