Logga in

Rörmokarna vill göra sprit: ”Apparaten är i grunden busenkel”

Publicerad
5 dec 2025, 05:00
| Uppdaterad
4 dec 2025

Rörmokarkollegerna Johan Forsén och Bill Kjerrgren satsar på att starta Siljans destilleri i Johans garage i Rättvik. Räcker det inte längre att bara kröka rör, alltså?

Hallå där Johan Forsén, varför vill ni starta ett destilleri?

– Alla vill väl ha ett destilleri hemma? Det är en kul grej som funnits där och nu tänkte vi att vi kör. Men det är mycket regler och lagar. När man ser vad man behöver för tillstånd och vad det finns för regler om skatteuppskov och sådant blir man mörkrädd. Vi tänker att vi tar det hinder för hinder.

Mer rörmokare med hobbyprojekt
Driver VVS-företag och sommarpizzeria: ”Inget jag kan rekommendera”

Läs också:
”Både jobb och fotboll är roligt men jag hade inte kunnat leva på bara en av dem”

Räcker det inte längre att bara kröka rör, alltså?

– Nej, nu vill vi kröka hela tiden. Skämt åsido, det här är ett småskaligt sidoprojekt av hobbykaraktär, men målet är att det ska bära sig självt. Vår primära verksamhet är rörmokeri. Jag och Bill Kjerrgren driver Gustavsbergs Vatten & Värme ihop. Men nu blir det ett destilleri på min tomt i Rättvik där jag har byggt ett 140 kvadratmeter stort garage.

När tror ni första flaskan kommer ut?

– Ingen aning. Det vore skitkul om den kom under 2026, men det kan lika gärna bli 2027. Man kan som sagt inte bara börja tillverka sprit och sälja det, det funkar inte utan det måste tas steg för steg. 

”Det finns en uppsjö av olika processer, precis som bergvärmepumpar har olika tekniker, hetgasväxling för att producera varmvatten exempelvis. Det finns många typer av brännare.”

Kommer ni att ha nytta av era rörmokarkunskaper och kunna tillverka utrustningen själva?

– Jag hoppas det, det idealiska vore ju att få bygga stora delar av anläggningen själv. Men det har ju också med Livsmedelsverket att göra, vad man får och inte får göra. Krävs det någon form av CE-märkning på utrustningen till exempel, då är det kört.

Är det inte svårt att bygga den typen av utrustning?

– Apparaten är i grunden busenkel. Det är i princip bara ett stort kärl med ett rör i vilket man förångar alkohol till 78,3 grader, alkohol kokar nämligen vid den graden. Sedan kyler man ner dem med vatten i en värmeväxlare. Då återgår alkoholen som är i gasform till vätska, det är så du destillerar. Men det finns en uppsjö av olika processer, precis som bergvärmepumpar har olika tekniker, hetgasväxling för att producera varmvatten exempelvis. Det finns många typer av brännare.

Vad blir det för drycker?

– En sort som inte finns i Sverige som heter Apple pie moonshine. Det är som en flytande äppelpaj. Vi tänker att vi också ska göra vodka, kanske blir det gin senare också. Vi får se hur det utvecklar sig, en grej i taget.

Läs också:
Va!? Är inte Rörmokarläraren rörmokarlärare längre?

Apple pie moonshine var ju annorlunda, hur kom ni på det?

– Haha, vi har väl varit på lite bonnfester och kommit i kontakt med det.