Vanliga missen: Elda direkt med ved som varit utomhus
Brukar du hämta ved från din stapel utomhus och bara hiva in i brasan? Aja baja. Vedexperten Edward Ernebäck ger här tre tidsaspekter som är viktiga att ta hänsyn till.
Hur länge måste veden vara inomhus innan eldning? En tumregel är att ved alltid ska vara rumstempererad och yttorr innan den läggs i en brasa. Att elda med iskall eller nyintagen ved är ett vanligt misstag som drastiskt sänker effektiviteten och ökar sotbildningen.
Tiden det tar att uppnå detta beror helt på var veden förvaras:
• Från utomhus (minusgrader): Ved som hämtas från minusgrader behöver minst 24 timmar inomhus. Detta för att tina, låta den oundvikliga kondensfukten avdunsta och låta träets kärna nå rumstemperatur. 48 timmar är ännu bättre.
• Från kallgarage/förråd (cirka +5 grader): Veden bör få acklimatisera sig i minst 8–12 timmar (över natten) för att värmas upp och bli av med eventuell ytfukt.
• Från uppvärmd källare (cirka +18 grader): Denna ved är redan perfekt förberedd och kan användas omedelbart.
Läs också:
Välj en vedpanna med hög effekt: ”Slipp springa ner till pannrummet mitt i natten”
Varför är det så viktigt att värma veden då? När du lägger in en iskall vedklabb i en 500 grader het brasa, tvingas elden att slösa enorma mängder energi på att först torka bort kondensen och sedan värma upp det genomfrusna träet till antändningstemperatur. Temperaturen i brännkammaren sjunker dramatiskt, vilket resulterar i en ofullständig förbränning som skapar mer sot på glaset och farlig tjära i skorstenen.
Edward Ernebäck, vedexpert och medgrundare av kaminbutiken Värmekoncept
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen