Logga in

Frysmaskinssäljaren: ”De här rören kan vara komplicerade att frysa”

Publicerad
24 nov 2025, 05:00
| Uppdaterad
21 nov 2025

Kan man verkligen frysa alla typer av rör utan att riskera sprickor? Det är den vanligaste frågan som Daniel Brännkärr får av rörmokare. Här reder han ut vad som gäller – och pekar ut några rörtyper som är knepigare än andra.

Tips och trix
Rörmokaren: ”Frys vid en rörböj om du kan”

Frysning höjer spänningen
VVS-montören: ”Bara bad boys fryser kallvattenmatningar”

Checklista för rörfrysning
VVS-teknikexperten: ”Går det att tappa ur lite tryck så är det bra”

– Många använder bara frysmaskinen vid ett eller några tillfällen per år. Då får man inte samma rutin som på andra typer av jobb som man gör ofta, säger han.

Här är de fyra vanligaste frågorna han får – och svaren.  Och en kanske okänd bonusvinst med frysning.

1. Kan man frysa alla rör? Så undviker du att rören spricker

– Ja, så länge isproppen kan expandera i röret. Det är när något hindrar expansionen, till exempel en stängd ventil för nära fryspunkten, som risken för spricka uppstår. Fryser du fem centimeter från ventilen är risken stor att röret spricker.
Mitt råd är att hålla fryshandskarna en bit ifrån varandra, gärna en halvmeter, för att vara helt säker.

2. Hur länge ska man frysa röret? Så får du en säker ispropp

– Min egen tumregel är att när handsken och röret är frostiga och känns som en colaburk direkt från frysen, då är proppen klar.
Vi rekommenderar minst 30 minuters frysning även om frysen kan ha gjort en ispropp i röret redan efter 15 minuters frysning. Detta gäller även för mindre dimensioner 15- och 22-millimetersrör, Vi rekommenderar också att man använder fryspasta för att få perfekt tätning mellan kylhandsken och röret. Rothenbergers frysar är utrustade med termometer som mäter temperaturen i röret och när termometern visar ca -15 till -19 grader, då vet man att man har en ispropp i röret.

Finns det flera lager gammal färg på röret ska det bort innan man kör igång. Och om det går: släpp trycket i systemet. I villor funkar det, men inte i stora flerfamiljshus.
Om proppen släpper vid trycklöst system händer inget mer än lite kluckande vatten. I stora, trycksatta system kan det däremot spruta rejält.

 3.  Röret fryser inte? Så testar du om rörfrysmaskinen är trasig

– Det händer att någon ringer och tror att maskinen är sönder. Då ber jag dem koppla loss kylhandsken, lägga den på golvet utan att kylhandsken är kopplad i ett rör  och låta maskinen gå i tio–femton minuter. Blir handsken frostig, då vet man att frysen fungerar och att maskinen är okej.
Problemet är då i stället cirkulation i röret – och då kan det aldrig frysa. Det här drabbar framför allt grövre dimensioner som 42 och 54 millimeter, exempelvis gamla stålstammar där ventiler inte slutar tätt även om de har stängts. Är det cirkulation i röret är det svårt att få vattnet att frysa.

 4. Vilka rör ska man inte frysa? Material som är svåra att rör-frysa

– P- och PP-rör kan vara svårare eftersom de är tjockväggiga och isolerar bra. Det går att frysa, men det tar väldigt lång tid.
Alupex kan också vara knepigt. Alupex leder inte kylan lika bra som metallrör och frystiden blir då längre.

 5. Frysa i värmesystem. Därför kan rörfrysning förlänga systemets livslängd

– Det som många inte tänker på är att frysning är skonsamt för värmesystem. När man tömmer och fyller på systemet med nytt vatten tillför man syresatt vatten som kan skapa korrosion.
Fryser man i stället röret och inte tömmer systemet tillförs bara en minimal mängd nytt vatten – och det mår systemet bättre av.