Logga in

VVS- och kylavtalet klart – så blir de nya lönerna

Publicerad
8 maj 2025, 10:29

Lönerna höjs i två steg, OB-ersättning tidigare på kvällen, bättre betald övertid på helgdagar samt mer “ordning och reda kring arbetstider”. Det nya kollektivavtalet för VVS- och kylbranschen är klart.

De har förhandlat länge och natten mot torsdagen gick arbetsgivarna Installatörsföretagen och facket Byggnads i mål med det nya Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl som gäller cirka 30 000 anställda. 

– Det har varit goda diskussioner om hur vi tillsammans ska utveckla branschen och det är bra att vi nu har ett avtal i hamn och kan gå ut och jobba utifrån det, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

– Nu får företagen stabila förutsättningar för kommande två år. Förutsägbarheten är viktig för våra företag.

Läs också:
Förhandlingar om VVS-montörernas nya löner – parterna har lagt fram sina krav

Avtalet gäller i två år, från 1 maj 2025 till och med 30 april 2027. Lönerna följer det så kallade industrimärket på 6,4 procent. De fördelas på 3,4 procent det första året och 3,0 procent det andra. 

OB-ersättningen på 38 procent börjar enligt det nya avtalet att gälla från klockan 18 på kvällarna istället för som tidigare klockan 21. Övertidsersättningen på helgdagar höjs till 200 procent. Från och med sista september gäller en ackordsfaktor i hela landet baserat på nivå 1. Pensionsavsättningen höjs med 0,2 procent det första året på avtalet. 

– Det här är en framtidsbransch och tillsammans med motparten har vi tagit stora steg både för att säkra återväxten och ge våra medlemmar bättre villkor. Samtidigt som vi höjer både lön och andra ersättningar lyfter vi även arbetsmiljön och tar fram en helt ny utbildning. Sammanfattningsvis kan vi sätta grön checkbox efter nästan alla våra avtalsyrkanden och det är jag väldigt stolt över, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Den nya utbildningen införs vid årsskiftet till 2027. Alla nyanställda ska genomföra en branschintroduktion på betald arbetstid. Lärlingar ska få bättre hjälp genom krav på att företagen ska ha en ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor. Handledare för lärlingar ska få ett tillägg på 7 kronor i timmen.

Läs också:
Avtalet för plåt och vent klart: ”Väldigt stolt”

Enligt Installatörsföretagen har förhandlingarna mest handlat om ordning och reda i branschen och att det ska bli lättare att anställa. Avtalet innehåller skrivningar om hur man ska kunna se till att tidhållning och tidrapportering sköts ordentligt. 

– Vi har fått in en ordningsregel som tydligt säger att arbetstid ska användas till arbete. Det ger företagen en bättre möjlighet att kunna agera rent arbetsrättsligt i frågan. Bakgrunden är att vi har haft problem med att våra medlemsföretag upplever att arbetstiden inte alltid respekteras och har önskat hjälp för att kunna bemöta den situationen. Texten vi nu får in i avtalet är ett bra hjälpmedel för att tydligt kunna peka på arbetstagarens skyldigheter, säger Niklas Beskow, avtalsansvarig för Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl på Installatörsföretagen.

IN är nöjda över att lärlingarnas introduktion ska förbättras. De ser också en ny möjlighet till att deltidsanställa pensionärer som tidigare arbetat på företaget vid plötsliga behov.

– Vi har lyckats sänka trösklarna för företagen att anställa lärlingar. Nu ska vi börja den partsgemensamma utarbetningen av hur branschen ska ta emot lärlingar och nya tillsvidareanställda. Bland annat ska alla få gå en branschintroduktion. Vi vet i dagsläget inte exakt hur innehållet ska se ut utan det ska tas fram mellan parterna och vara igång 1 januari 2027, säger Niklas Beskow.