Vanligaste missförståndet när du väljer varmvattenberedare
Det här fem sakerna bör du tänka på när du hjälper dina kunder att välja varmvattenberedare anser Leo Persson, produktansvarig för varmvattenberedare på Nibe. Han lyfter också fram en uppfattning som många har fått om bakfoten.
1. Rätt korrosionsskydd
Det allra viktigaste när man väljer varmvattenberedare är att välja rätt korrosionsskydd, anser Leo Persson som är produktansvarig för varmvattenberedare på Nibe.
mer om varmvattenberedare
VVB med laddslinga: ”Tillopp och retur värmer varmvattnet”
– Vi har tre olika korrosionsskydd: koppar, rostfritt och emalj, förklarar han och vilket skydd man väljer beror på vilken vattenkvalitet man har.
Den kan ändras lite beroende på var i landet man bor. Det är viktigt att dubbelkolla när man byter och begära ut en vattenanalys från kommunen eller göra ett vattenprov om man har egen brunn.
2. Effektiviserande val
– Det är svårt att energieffektivisera med vanliga elberedare, men det finns smart teknik för att sänka sin förbrukning, säger Leo Persson.
Nibe har en variant med smart kontroll som lär sig hur användaren använder sitt varmvatten och bereder det därefter. De har också en variant som egentligen fungerar som en frånluftsvärmepump fast den gör bara varmvatten.
– Den tar energin i antingen huset, från ventilationssystemet eller från uteluften och använder den för att skapa varmvatten, den har en egen kylmodul. Då kan man spara upp till 60 procent.
3. Värmepump med inbyggd eller extern varmvattenberedare
De allra flesta värmepumpar har inbyggda varmvattenberedare, men i vissa fall kan kunden ha ett större varmvattenbehov och då kan det bli kämpigt för den interna varmvattenberedaren. En lösning är då att välja en anläggning med värmepump och extern beredare med en större volym än vad de inbyggda generellt har.
En annan anledning att välja en extern beredare är att man kan ha låg takhöjd där värmepumpen ska installeras. Ska man installera en bergvärmepump i en villakällare finns ett system med värmepump plus extern beredare på 200 liter där hela installationen blir endast 1 500 millimeter på höjden.
4. Så räknar du ut volymen
Allt hänger på vad man har för vanor i familjen och hur länge man duschar, men en normal dusch varar i cirka 3–5 minuter och det går ungefär 8–10 liter varmvatten per minut. 50 liter för en dusch tycker Leo Persson är en bra standard att utgå ifrån. En vanlig villa brukar ha en beredare på ungefär 150 liter.
5. Så mycket varmvatten får man ut
Det är alltid intressant att ha i åtanke vilken temperatur man har i tanken, det avgör hur mycket vatten du kan få ut sedan, tycker Leo Persson. Han tar en av Nibes modeller med 150 liter som exempel.
– Där får vi ut 295 liter 40-gradigt varmvatten. Det är för att vi har en varmare temperatur i tanken och så blandas det i tappstället till 40 grader. Då får vi ut nästan den dubbla mängden.
Läs också:
Måste det vara 60 grader i varmvattenberedaren?
6. Vanligaste missförståndet
Det är enligt Leo Persson att rostfritt klarar alla vatten.
– Det låter ju bra med rostfritt, men så inte alltid fallet. Många har den uppfattningen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen