Fem missar med golvvärme: ”Då försvinner värmen ut i backen”
När installatörer och andra kunder får problem med LK:s golvvärme ringer de till utesäljaren Oscar Grabbe. Här listar han de vanligaste orsakerna.
Teamwork i industrilokalen
2,6 kilometer golvvärme på tre dagar: ”16-slangen är mer flexibel”
Golvvärmetvister
Hantverkaren gjorde skruvhål i slingan – och fyra andra golvvärmetvister
– Följer man monteringsanvisningarna är det nästan aldrig några bekymmer, säger Oscar Grabbe, säljare på LK, som ofta är ute på arbetsplatser.
Men här är fem exempel på problem som är svåra, och ibland omöjliga, att reparera.
1. Bristfälligt grundjobb
Det vanligaste är att man inte gjort ett ordentligt grundjobb och gått igenom förutsättningarna som finns för byggnaden, platsen, vad man vill få ut av installationen och att det går att lösa. Blir det problem handlar det för det mesta om att det inte blir tillräckligt varmt.
2. För lite isolering
Isolering är A och O och ju mer desto bättre, det har man igen i energikostnad på driften. Har man inte isolerat i källaren och det bara är sand under försvinner värmen ut i backen, man kan inte bara lägga rören på golvet. Detsamma gäller tak, är de inte isolerade försvinner värmen den vägen. Då känns det kallt inne fast men har varma golv.
3. Läckage
Fryser systemet sönder så kan det uppstå sprickor och läckage. Man kan blanda in glykol i sitt värmesystem för att flytta fryspunkten. Om man gör det rekommenderar vi att blanda med mellan 30 och 50 procent. Men om läckage uppstår beror det för det mesta på att någon har råkat borra eller skruva i ett rör. Under mina rör har jag aldrig varit med om att golvvärmen gått sönder utan yttre påverkan när det väl ligger i golvet.
4. Veck på ett rör
Blir det ett veck på ett rör när man lägger ut golvvärmen så bör man byta ut den. Om man struntar i att åtgärda det kan det uppstå ett läckage.
Hemmafix
”Han hade dragit slang och skruvar till golvvärmen i krypgrunden”
5. Bara ett långt rör
Min erfarenhet är att hemmafixandet med golvvärme har minskat. Men det har hänt att icke VVS-kunniga personer tror att det funkar att lägga ett enda rör i ett helt hus, utan att dela upp det och tänka på temperaturer, tryckfall och effekt. Ett skräckexempel är när kunden lagt golvvärme själv och vill att rörmokaren ska koppla ihop den med en värmepump, och det stuckit två rör ur golvet i ett hus på flera hundra kvadrat när. Det går ju inte att fixa.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen