Återbruk styrs upp i nya AMA: “Gör det möjligt att sätta pris på arbetet”
En systematisk struktur för hur VVS-produkter kan återanvändas och hur mycket man kan ta betalt för att förbereda dem för ett fortsatt liv. Detta hoppas Jan Fredriksson, projektledare på AMA VVS & Kyla, ska leda till mer återanvändning inom installation.
Läs också:
Nya AMA VVS & Kyla: ”Som en kokbok för installatörer”
Läs också:
Nya anvisningar om rillade rör: “Man ska hålla sig till systemen som finns”
Det går trögt med återbrukandet i installationsbranschen och det beror till stor del på att det är svårt för företagen att veta hur de ska hantera begagnade VVS-produkter. Och hur de ska ta betalt för det. Till exempel när det kommer önskemål om att ta tillvara på begagnade produkter från en beställare.
Det hindret hoppas Jan Fredriksson, projektledare för AMA VVS & Kyla, kunna råda bot på genom att detta lyfts fram stort i den nya upplagan av referensverket.
” Det kan handla om serviceåtgärder, som att byta packningar, tvätta, rengöra, justera, serva och bedöma skick. ”
– Vi har gjort en struktur med koder och rubriker som gör att entreprenörer kan göra det här jobbet och förbereda materialet för att användas igen. Det kan handla om serviceåtgärder, som att byta packningar, tvätta, rengöra, justera, serva och bedöma skick. Det kan också handla om att bedöma en hel installation med radiatorer – att man plockar ut några radiatorer, sågar sönder dem och bedömer hur länge de kommer att leva om man stoppar in dem i ett nytt system, säger han.
” I och med att det finns en struktur för att kunna specificera allt arbete kan entreprenören sätta ett prispå det och lämna ett anbud. ”
Finns det pengar att tjäna på att återbruka material?
– Jag kan inte svara på det men framför allt blir miljöbelastningen mycket lägre. Men i och med att det finns en struktur för att kunna specificera allt arbete kan entreprenören sätta ett pris på det och lämna ett anbud. Det är ju jätteviktigt. Lämnar de exempelvis ett för lågt pris kan de gå back på det hela.
Kommer det här att bidra till ett ökat intresse för återbruk i branschen?
– Det kommer inte att revolutionera på det viset. Däremot hoppas vi att det blir enklare. Det är en signal – här har ni strukturen, fyll den med vettiga funktioner. AMA är inget regelverk men vi har ändå ganska tydliga pekpinnar för god branschpraxis, på så vis är det här en bra början, säger Jan Fredriksson och fortsätter:
– Dokumentationen är superviktig, det är strikta krav på att man ska dokumentera vad man gör, som att byta packningar. När produkten är förberedd för återvinning och monteras in i ett nytt system ska beställaren ska kunna se i dokumentationen var de begagnade grejorna sitter.
Läs också:
”Installatörerna får påslag på återbrukat material men inte på nytt”
Återbruksdelen i AMA VVS & Kyla har gjorts i samarbete med AMA El, som har samma system. På elsidan finns exempelvis kabelstegar och belysningsarmatur som kan återanvändas.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen