Logga in

2,6 kilometer golvvärme på tre dagar: ”16-slangen är mer flexibel”

Publicerad
19 maj 2025, 05:00
| Uppdaterad
16 maj 2025

Mått som inte riktigt stämmer, minusgrader och snickarstrul – men ändå ett skönt jobb, tycker montörerna. Som också berättar om skillnaden i att jobba med Heatup jämfört med LK. 

Installationsmissar
Fem missar med golvvärme: ”Då försvinner värmen ut i backen”

Konflikter
Hantverkaren gjorde skruvhål i slingan – och fyra andra golvvärmetvister

Merparten av de 2 600 meter röd slang som ska dras ringlar redan över den 1 000 kvadratmeter stora golvytan, som en gigantisk labyrint. Avfallsföretaget Botek i Ulricehamn bygger ut sina lokaler och har beställt golvvärme, tryckluft och andra VVS-installationer av Västgötarör/Timmele rör.  

Sandra Alsterfält är ansvarig för jobbet. Det är första gången hon gör ett så här stort jobb. Det är också första gången som hon och kollegan Danny Christiansen jobbar med Heatup. Foto: Maria Nöjd

Montörerna Sandra Alsterfält och Danny Christiansen är nästan klara efter runt tre dagars jobb. Nu, på måndagsmorgonen, väntar de på att snickarna ska bli färdiga med underlaget i ytterkanten av golvytan så att de kan lägga den sista slingan. Snickarna har haft problem med leveransen av cellplast vilket lett till att jobbet har fått skjutas fram lite grann, förklarar Sandra Alsterfält, som ansvarar för golvvärmeinstallationen.

– Vi har en bra kommunikation och har jobbat med varandra tidigare. Ulricehamn är inte stort så nästan alla hantverkare har jobbat ihop någon gång, säger hon.

Snickarna gör klart sista delen av golvytan. De stora öppningarna i industrilokalen gör att blåst och sol går rakt igenom, men Sandra Alsterfält och Danny Christiansen har haft tur med vädret. När solen ligger på kan man bli bländad av den vita cellplasten och får jobba med solglasögon, säger Sandra Alsterfält. Foto: Maria Nöjd

Sandra Alsterfält skrattar till och berättar att snickarna märker av stressen och att hon tycker att det är kul att reta dem lite: ”Är ni inte klara snart?”
Men egentligen är det inte särskilt stressigt. Jobbet har gått snabbare än vad Sandra Alsterfält hade förväntat sig.

– Jag har inte gjort så här stora ytor innan men det går rätt snabbt när det är noggrant planerat. 

När de kom till bygget började de med att mäta om de faktiska måtten på ytan stämde överens med ritningen, sedan markerade Sandra Alsterfält med punkter på cellplasten hur slingorna skulle ligga.
– I det här fallet fick vi starta från mitten eftersom snickarna inte var klara på sidorna. Vi började lite baklänges, kan man säga, i vanliga fall börjar man i hörn, säger hon och fortsätter:

– Vi hade fyra 500-meters rullar och två 300-meters rullar med slang och fick beräkna slingornas längd först för att se vilka rullar vi skulle använda till vilka slingor så det inte blir så mycket spill och så att all slang räcker till.

Ordning på slingor och mått med färger och faktiska mått. Foto: Maria Nöjd

Sandra Alsterfält använde markeringsfärg för att märka ut varannan slinga så det blev lättare att hålla koll på dem.

Ett jättebra sätt att göra jobbet mer effektivt, tycker kollegan Danny Christiansen, som fick sitt certifikat i oktober.

– Det blir mycket lättare att jobba när man ser exakt hur allt ska ligga och var vinklarna går, säger han.

Nu börjar de förbereda läggningen av den sista slingan från ena hörnet medan snickarna jobbar på. Danny Christiansen fäster skenorna och Sandra Alsterfält går efter med slangen som hon drar loss från den stora vindan i mitten av lokalen och svingar den, nästan som en lasso.

Det här är första gången som de installerar golvvärme från Heatup. Vanligtvis använder de LK, som för övrigt har sina lokaler snett över gatan i industriområdet där bygget pågår. 

– Det har funkat jättebra. 16-slangen från Heatup är mer flexibel och skön att jobba med. 20-slangen är känsligare, tycker vi, säger Sandra Alsterfält.

Danny Christansen är också nöjd:

– Slangarna är mjuka så de funkar bättre på vintern. Jag och en kollega pratade om det, att LK är bättre på sommaren och Heatup på vintern. Temperaturskillnaden gör mycket. När slangen blir varm eller kall blir den helt annorlunda att jobba med, säger han.

Danny Christiansen sätter skenor och Sandra Alsterfält lägger slang. 16-slangen är flexibel och skön att jobba med, tycker hon.

De uppskattar också den tydliga ritningen med bra beskrivningar.

Men teorin stämmer ändå inte helt överens med praktiken.

– Slingorna är längre än på ritningen. Det är viktigt att vi skriver ner varje längd eftersom det kan påverka injusteringen. Om det är helt galet kan man behöva ändra injusteringen men jag tror inte att det kommer att behövas här, säger Sandra Alsterfält.

– Vissa är lite kortare också, den här var fyra meter kortare, säger Danny Christiansen och pekar på en slinga som anslutits i ett av de två fördelarskåpen.

På golvet framför skåpen ligger deras egen ”skuggritning”, en wellpappsremsa där de antecknat de faktiska måtten.

En annan överraskning var att snickarna flyttade rännorna för oljeavskiljning för att få till rätt fall efter att de hade börjat med installationen.
– Det blev lite krångel för vi fick tänka om och göra om den slingan lite grann. Och det blir samma på andra sidan, säger Sandra Alsterfält och pekar på ritningen där rännorna placerats för nära väggen.

Längderna på ritningen stämmer inte helt med verkligheten. Danny Christiansen stämmer av. Foto: Maria Nöjd

Att hålla koll på måtten är den största utmaningen när det är så stora ytor, tycker Sandra Alsterfält.

–  Det viktigaste är att få bra cc-mått mellan slingorna så det blir jämn värmespridning. Man får följa ritningen och mäta så att böjarna blir så lika som möjligt hela vägen.

Böjarna får inte vara för tvära, då blir det dåligt flöde.
– Det ska vara fina, naturliga böjar hela vägen.

Danny Christiansen gillar att det är många långa sträckor att dra.

– Det blir väldigt repetitivt, man behöver inte tänka så mycket. Det är skönt att man kan sätta på sig lurarna med musik och jobba på för sig själv.

Det uppskattar även Sandra Alsterfält som varvar musik med poddar i lurarna.

– Ja, jag tycker det är gött att ta på sig hörlurarna och lägga slang, det är ganska skönt.

Eftersom det har varit minusgrader på nätter och morgnar kan de inte provtrycka så de gör täthetskontroller i stället.

Den viktigaste förutsättningen för att jobbet ska bli effektivt, som i det här fallet, är bra planering, tycker Danny Christiansen.

– Är det välplanerat i varenda detalj kör det inte stopp. Det kan handla om att inte missa småsaker, som fästdelar.

Sandra Alsterfält håller med men säger att det är svårt att få med allt på en och samma gång eftersom det är mycket prylar.

– Det gäller att ha god kontakt med snickarna också så att allt flyter på, säger hon.

Själva installationen tycker de är ganska enkel, inte mycket kan gå snett.

– Det är väl om man gör hål i slangen kanske, men jag har aldrig varit med om det, säger Sandra Alsterfält.

Rakt och snyggt. Nu är det dags för frukost på kontoret innan den sista slingan läggs klart. Foto: Maria Nöjd

Danny Christiansen har inte heller varit med om att det blivit hål i någon slang men minns en annan golvvärmetabbe:

– För flera år sedan råkade jag vecka en slang i en vinkel för att jag var för aggressiv på slangen. Då får man byta hela slingan. Varken jag eller min mästare blev glad.

Läs också:
”Då finns endast två val med vattenburen golvvärme”

Klockan är runt nio och det börjar dra ihop sig till gemensam frukost på Västgötarörs/Timmele rörs kontor strax intill. Efter pausen ska sista slingan läggas klart, ett avlopp förankras och en sista täthetskontroll utföras innan armeringen läggs på. Sandra Alsterfält är nöjd med jobbet:

– Det har rullat på bra. Jag gissar att vi är helt klara innan lunch i dag.