Logga in

”Jag stör mig på att jag inte kan polska”

Publicerad
26 jun 2024, 06:33

Hon startar gärna dagen med att läsa Bibeln, älskar att tillverka böjar, åker ofta på jobbresor i Sverige och arbetar med isoleringsplåtslagning. Möt Tiina Taube, 40, från Norrköping.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag jobbar på Bilfinger i Finspång och just nu gör jag turbinhus. Det är givande, jag får sicka mycket, så det blir jag bra på nu.

Vi snackade med tiina under utbildningen
Plåtknepet: ”79-modellen var mindblowing för mig”

fler snabba frågor
”Det är ganska många bergvärmepumpar som bråkar nu”

Vad jobbar du helst med?

– Plåta rör på industrin, tillverka kåpor, infällningar och böjar är det roligaste. Det är tekniskt kul och en utmaning att mäta rätt.

Färdigplåtat rör.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Förr i alla fall, så byggde de hus utan tillräckligt med plats i schakten. Det blev underisolerat för det var för trångt, man fick ta tunnare, det gick inte att göra så mycket annat. Ibland byggdes små skiljeväggar mellan kall- och varmvatten för att det inte skulle bli värmespridning. Det är ett stort problem att de som ligger bakom ritningarna inte tar hänsyn till det.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– I plåtverkstaden så var det krångligt i början att se vad som rostfritt och vad som var aluminium. Men nu har jag kommit in i det så jag känner vad som är vad.

Malte är den mellanstora hunden, minstingen är Milla och Togo är den största.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Promenader med mina hundar tycker jag är avkopplande. Jag har tre stycken, en labrador retriver, en chihuahua bichon och en Powder puff. Det funkar jättebra att de är i  så olika storlekar, minsta och största hunden är bästisar. De heter Milla, Malte och Togo. 

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Vi reser ganska mycket, så finns det gym på hotellet brukar vi köra igenom hela kroppen med styrketräning. På hemmaplan rör jag på mig mer allmänt och är ute med hundarna.

Vart brukar ni resa i jobbet?

– Senast var jag i Stockholm, det är också där några av de roligaste projekten har varit.

Vad stör du dig på?

– Att jag inte kan polska kan vara ett bekymmer. Det kan vara svårt att kommunicera med arbetskamraterna, men jag har lärt mig alla fula ord nu, det är alltid något. Några polacker kan bra engelska så de får de hjälpa till och översätta, annars använder vi Google översätt.

Pullmaxen och skruvdragaren always in handy.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Pullmaxen. Den använder jag hela tiden och skruvdragaren går varm den också..

Dold talang?

– Jag kan vissla. 

Första du gör på morgonen?

– Jag sätter på kaffet och sedan brukar jag läsa Bibeln. Jag har en Bibelapp, och så följer jag olika läsplaner och har en liten andakt. Det är en bra start som jag blir lugn i själen av.

Melodi- eller rockfestival?

– Rockfestival.

Bästa musiken att jobba till?

– Det de spelar på radio men jag lyssnar ganska mycket på blandad religiös musik. Tauren Wellls lyssnar jag på en hel del till exempel.

Träningskompisen på jobbet Marcel.

Senaste hemmafix?

– Jag städade altanen. Men jag har ett landställe också och mitt största projekt där har varit att jag byggde en bastu.

Vilken kollega vill du hylla?

– På det här företaget vill jag givetvis hylla min kära kollega Bananen, han heter egentligen Banasiak. Han är min mentor här och lär mig jättemycket bra saker. Sedan vill jag också hylla en liten gosse, en ung kille som heter Marcel och är en glädjespridare.

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Intervjuerna så klart. 

Läs också:
”Den är magisk – jag kan ha med den upp i liften och kapa rör, gängstång och annat på plats”

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Så här års: grillat. Kött och grönsaker, allt blir gott grillat. Hemmagjord tzatziki och hemmagjord potatissallad är gott till.