Logga in

”Den är magisk – jag kan ha med den upp i liften och kapa rör, gängstång och annat på plats”

Publicerad
18 jun 2024, 13:18
| Uppdaterad
19 jun 2024

Han har en magisk bandsåg, har sjungit på nattklubbar och tror att VVS-montör är världens bästa yrke. Men till hösten väntar nya utmaningar på Säker Vatten. Möt den visslande VVS-montören Stefan Ingelstrand, 55, på Thimsfors VVS & Oljeservice i Markaryd.

Vad jobbar du med just nu?

Stefan Ingelstrand. Foto: privat

 – Jag kopplar loss en fjärrvärmecentral som ska flyttas på Hagaskolan i Markaryd, en gammal skola som ska få en total makeover men ändå behålla sin yttre estetik. Det är verkligen ett jätteroligt projekt.

Snabba frågor till montören Lukas Roeger
”Pappan hade ett tidtagarur i handen och tittade på när vi jobbade”

Möt Elin Persson:
”Det blev 410 hål i bastun och helt snett och vint”

 Vad jobbar du helst med?

– Alla VVS-jobb har sin charm så jag har svårt att peka ut något särskilt. Jag gillar att gå på industrijobb men det är också kul att komma hem till kunder och hjälpa dem. Jag har nog världens roligaste jobb.

 Du har gjort en runda på Säker Vatten tidigare men gick tillbaka till montörsjobbet efter tre år. Varför väljer du att komma tillbaka nu?

 – 2019 flyttade vi från Stockholm till Ljungby eftersom 75 procent av familjen håller på med hästar och det var svårt med stallplatser och annat i Nacka där vi bodde. Jobbet jag hade då, som utbildningsansvarig, var ganska bundet till Stockholm. I den nya rollen, som regional utbildare, som jag kliver in i till hösten är jag ute i landet, kan jobba på distans och även på tåget. Dessutom börjar det kännas i kroppen, framför allt rygg och knän, och jag vill gärna hålla ihop även efter pensionen. Det viktigaste skälet är dock att jag brinner för branschen och tror att min långa erfarenhet som montör ger mig en god förståelse för deltagarnas verklighet i Säker Vattens utbildningar. Det kommer att bli hur kul som helst.

”Som utbildare och med ansvar för att besvara de tekniska frågor som kommer in till Säker Vatten är man kvar i montörsjobbet i tanken.”

 Vad gör du om det börjar klia i fingrarna när du inte får montera till vardags längre?

Hemma på gården finns hästar, höns och ett gäng katter. ”Har vi tur och om hönsen är på humör kläcks det ägg ibland”. Foto: privat

– Jag och familjen bor på en häsgtård med tre hästar, fem höns och sex katter – det ska bli några katter färre snart – så det finns alltid att göra. Som utbildare och med ansvar för att besvara de tekniska frågor som kommer in till Säker Vatten är man kvar i montörsjobbet i tanken eftersom man måste sätta sig in i varje enskild fråga och se den speciella situationen framför sig.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag har jobbat en del med försäkringsskador och sett en hel del konstiga saker, till exempel när folk fixat själva och ibland tagit sig vatten över huvudet. Det har ibland lett till allvarliga vattenskador.

Hur kopplar du av efter jobbet?

 – Tittar på Netflixserier och slappar på soffan när kroppen behöver det. När jag jobbade på Säker Vatten var det istället med långa promenader efter jobbet då det jobbet var mindre fysiskt så det blir kanske en återgång till promenader framöver.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Inte alls, men jag borde nog

Hur tätar du rörkopplingar?

– Jag är kanske lite gammaldags så gärna lin och locherpasta så långt det går men vårt yrke består ju mycket av att foga ihop ett rör med ett annat så det får oftast bli fogmetod utifrån material på effektivaste sätt. 

Lin, om Stefan får välja. Foto: privat

Vad stör du dig på?

– Jag försöker att inte störa mig på saker utan acceptera att alla inte tänker som jag. Klickar det inte så är det ju alltid ömsesidigt på något vis. Det är något jag tränar på och är väl inte i mål men skam den som ger sig. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Förutom de vanliga handverktygen så väljer jag min handhållna bandsåg som har revolutionerat mitt arbete eftersom man kan ha med sig den överallt, exempelvis upp i liften,  och kapa rör, gängstång och annat på plats. Den är helt magisk.

Favoritverktyget. Foto: privat

Bocka eller pressdelar?

 – Bocka.

 Dold talang?

 – Jag har en musikalisk ådra och har exempelvis sjungit i ett band som heter No Limits. Vi åkte runt och spelade på nattklubbar, bland annat soul och funk. Bandet finns kvar men jag har släppt det sedan många år. Men jag visslar nästan alltid, så det hörs nog när jag kommer.

 Första du gör på morgonen?

 – Dricker kaffe, alltid.

 Melodi- eller rockfestival?

– Rock.

 Bästa musiken att jobba till?

– Jag lyssnar inte på musik när jag jobbar trots att jag älskar musik. Jag tror att det beror på att jag vill kunna höra vad som händer omkring mig när jag är ute på byggen och industrier, om någon ropar exempelvis.

Senaste hemmafix?

 – Jag byggde en sadelbock åt min fru och i sommar ska det byggas ett tak vid ridbanan där allt bröte som huserar på en ridbana ska få plats. 

Självklar symbol på firmabilen. Foto: privat

 Vilken kollega vill du hylla?

 – Jag jobbar i ett fantastiskt trevligt gäng så jag kan inte välja bland alla kollegorna. Kan jag välja en gammal kollega så får det bli min pappa som jag ju även har jobbat med. Han var den som ledde mig in i yrket så han är värd en hyllning tycker jag.

Snabba frågor till Dennis Ljungblad:
”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Jag börjar med Säker Vatten-sidorna för att kolla vad som är nytt. Sedan bläddrar jag från första sidan. Det beror lite på dagsformen och behov vad jag fastnar för. Ett exempel är artikeln om rillade kopplingar för både värme och kyla. Efter att ha läst den artikeln valde vi rillat rörsystem till värmematningar i ett större projekt.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Gulasch kanske, eller någon gryta. Jag gillar att laga mat.