Logga in

Civilingenjören som startade VVS-firma

Publicerad
30 jan 2024, 07:56
| Uppdaterad
2 feb 2024

När hans pappa rörentreprenören avrådde honom från att hamna i VVS-branschen utbildade sig Alexander Ekberg till civilingenjör i teknisk fysik. Men varför gick han ändå i sin fars fotspår och blev rörentreprenör?

Alexander Ekberg är tredje generationens rörentreprenör, trots att hans pappa tyckte att han skulle utbilda sig till något annat. 

Ett av KI Rörs projekt
”Ett stort plus är att framledningstemperaturen är mycket lägre”

Läs också:
Fem skäl att välja golvvärme i stället för radiatorer

– Min farfar Ivan Ekberg var den första och min pappa Lars Ekberg är fortfarande rörentreprenör och driver företaget Väsby Rör. Det var tack vare dem som jag själv vågade starta ett VVS-företag, säger Alexander Ekberg men tillägger att hans far egentligen avrådde honom från att gå i hans fotspår. Det var därför han först utbildade sig till civilingenjör.

– Det är ju egentligen konstigt att jag som teknisk fysiker driver ett VVS-företag. Jag håller dessutom på med en Executive MBA-utbildning från Handelshögskolan för att bli en bättre företagsledare, säger han.

Alexander Ekberg hann med att praktisera på den internationella konsultbyrån Arup i Storbritannien och arbeta som VVS-konsult på energikonsultbolaget Creanova innan han gjorde helt om. Det var trots allt i VVS-branschen han hörde hemma.

– Till sist tog jag steget och startade eget, säger Alexander Ekberg och tillägger att han tänker låta företaget expandera ännu mer inom den närmaste framtiden. Hur det ska gå till vill han dock inte avslöja.

KI Rörs verksamhet innefattar ”allt”, som Alexander Ekberg uttrycker det. Det vill säga allt från service åt privatkunder till i skrivande stund 18 projekt i produktion.

Det som KI Rör inte gör är vanliga värmepumpsinstallationer, däremot installerar man fastighetsvärmepumpar.

Alexander Ekbergs erfarenhet som VVS-konsult gör att KI Rör kan projektera sina totalentreprenader själva. Nu har KI Rör ramavtal med bland annat landets största allmännyttiga bostadsföretag, Svenska Bostäder och Sveriges Radio.

– Att ha kunskap om VVS-projekteringen är en av våra styrkor. Sedan har vi en bred verksamhet med alltifrån enklare servicejobb till större entreprenader. 

Han startade eget
Christer startade eget vid 60: ”Jag hade ingen fritid i stort sett”

Men det kostar att ligga på topp och att driva ett mellanstort företag med över 50 anställda. Det blir inga 40-timmarsveckor och inte heller några fritidsaktiviteter för Alexander Ekberg.

– Den viktigaste förklaringen till vår framgång är medarbetarna. Utan den fantastiska personalen går det inte att få familjekänslan i företaget, konstaterar han.

FAKTA/KI Rör

  • KI Rör AB i Upplands Väsby norr om Stockholm startade 2010. 
  • Namnet kommer från initialerna till Alexander Ekbergs mellannamn, Karl Ivan.
  • I dag har KI Rör en omsättning på 80 miljoner kronor med 55 anställda.
  • KI Rör expanderar med 12–15 procent per år.
  • Företaget är medlem i Comfortkedjan.
  • KI Rör har flera gånger utsetts till Gasellföretag av tidningen Dagens Industri.