Logga in

Umia Syd lägger ned – alla anställda varslas

Publicerad
28 feb 2023, 12:23

Umia Syd lägger ned verksamheten och alla anställda varslas. Orsaken är dålig orderingång.

Enligt tidningen Installationssiffror fick personalen information om varslet på måndagen. På tisdagen bekräftar Umia uppgifterna. Den operativa verksamheten läggs ned.

Läs också:
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

Läs också:
”Nästan ingen bransch har haft så stora marknadsmöjligheter”

– Vi har gjort en framställan till fackförbunden om varsel av alla anställda. Vi har ännu inte haft några förhandlingar. Det här kommer vi att gå ut och informera kunder och leverantörer om under tisdagen, säger André Ruuth, en av installationsbolagets grundare, till Installationssiffror. 

Umias grundare Hans Sjölander, Martin Hörnquist, André Ruth och Andreas Dunder. Foto: Patrick Trägårdh

Enligt honom finns inga planer på att göra något liknande i resten av Sverige eftersom koncernen bortsett från Umia Syd kommer att göra historiskt bra resultat. 

Umia kommer att fullfölja de projekt som är pågående, men vill inte säga i vilket bolags regi det blir. Umia Syd har brottats med stora ekonomiska problem de senaste två åren. I den senaste årsredovisningen stod det att ett åtgärdsprogram gett goda resultat men sedan dess har läget försämrats på nytt med lägre beläggning och en svag orderingång.

Läs också:
Skenande materialpriser utmanar installationsbranschen

Förlusten växte kraftigt under 2022, då resultatet rasade från cirka 10 miljoner minus till närmare 82 miljoner i röda siffror. Antalet anställda har gått från cirka 120 år 2020 till drygt 80 i fjol enligt de senaste nyckeltalen.

Hur lång tid avvecklingen av verksamheten tar är oklart eftersom förhandlingarna inte har genomförts än.