Logga in

”Det har varit riktigt roligt att få vara med”

Publicerad
26 sep 2022, 05:50

Att installera ett ventilationssystem till ett arkiv är inte det lättaste man kan ge sig på. ”Det har varit en utmaning”, säger Janne Lehtola, projektledare på VVS Vattentec Ventilation i Eskilstuna.

I somras blev ombyggnaden av ett gammalt slakthus på över tusen kvadratmeter till tolv arkivlokaler. Slutkund var Uppsala kommun.

Hela staden flyttas – och får ett nytt, toppmodernt badhus
Ny ventilationslösning i Kirunas badhus

Från springpojke på fläktfabriken till världskänd innovatör och ventilationskonsult
David, 100, har jobbat med ventilation i över 80 år

Janne Lehtola har lagt ut bilder på installationen i Facebookgruppen Ventilationare utan gränser.

– Det har varit riktigt roligt att få vara med, säger Janne Lehtola, som i grunden är ventilationsmontör, men som i dag arbetar som projektledare och avdelningschef på VVS Ventilation AB i Eskilstuna.

Fläktrummet består av två ventilationsaggregat. Det ena är ett luftbehandlingsaggregat med sorptionsavfuktare i specialutförande med en direktmonterad efterbehandlingsmodul som sköter klimathållningen ovan undertak.

Cirkulationsaggregat med efterbehandlingsmodul. Foto: Janne Lehtola

– Aggregatet ger även friskluft genom konstantflödesspjäll till det andra aggregatet, ett cirkulationsaggregat med efterbehandlingsmodul med regenereringsfunktion som torkar ur luftfuktigheten framför allt sommartid, när den absoluta luftfuktigheten utomhus är väldigt hög.  Aggregatet sköter klimatet inuti arkivet, där vi håller 16 grader med 38 procents luftfuktighet med en luftomsättning på två liter i sekunden per kvadratmeter.

– Värdena får inte ändras, de måste vara konstanta, säger han.

Janne Lehtola nämner flera gånger hur ”utmanande det var att följa rafsen”. Det han syftar på är Riksarkivets författningssamling RA–FS 2013:4, som har varit ett nyckeldokument vid arbetet med installationerna.

Teknikkonsulten Afry Eskilstuna gjorde en utredning baserad på ”rafsen” för att undersöka vad som gällde.

Janne Lehtola tillägger att det inte är meningen att man ska sitta och läsa i det svala arkivet.

Hur hissa upp ett 400 kilo tungt värmeaggregat i ett trångt trapphus?
Ventilationarnas skarpa lyft: ”Man måste tro på det man gör”

– Nej, vi ska inte ha någon personbelastning inne i arkivet, utan det handlar om snabba besök där personal hämtar och lämnar dokument, säger han.