Logga in

”Jag är övertygad om att stirlingmotorn kommer igen”

Publicerad
15 mar 2019, 10:56

Valle Andersson på Stråles el i Uppsala har installerat den omskrivna stirlingmotorn från Gävleföretaget Inresol som förra måndagen försattes i konkurs. ”Idén är klockren”.

– Den funkar absolut! När vi installerat den så testade vi genom att elda lite pellets och den började producera el.

Valle Andersson är delägare i Stråles El i Uppsala och för ett år sedan installerade han en villa med avancerad elteknik som styrning med KNX, reservkraft, och solpaneler . Det var en kund med stort teknikintresse som fått tag i sitt exemplar av stirlingmotorn direkt från Gävleföretaget Inresol.

– Han var beredd på att det behövdes en del handpåläggning. Och det gör det. Som jag hört har han haft en del problem med sin stirlingmotor.

Företaget bakom pelletsdrivna stirlingmotorn begärt i konkurs

Men du kommenterade på vår facebooksida att du ändå tror på produkten?

– Det gör jag absolut! Den kanske behöver lite mer utveckling i den här tillämpningen men idén är klockren.

Enligt Valle Andersson var priset i paritet med en vanlig värmepump, alltså cirka 100-150 000 kronor. I storlek var motorn, (vilket man också kan se de bilder som visats av den) mycket mindre, snarare som ett större elverk. Värmeeffekten var på 9-10 kilowatt och eleffekten var cirka 5 kilowatt.

”Det kommer ta längre tid att bli klar med produkten”

– Fördelen är att du kan använda den här precis var som helst där det finns något att elda med. Nu är den här gjord för att elda med pellets, men en annan tillämpning skulle kunna vara för FN eller Röda korset i ett krisområde. Bara du kan elda något så har du möjlighet att få el. Det är en produkt som har framtiden för sig.