Logga in

Räddaren i nöden

Publicerad
28 aug 2018, 08:43

KRÖNIKA Den här sommarens extremvärme med temperaturer på 35 grader dagtid och 25 grader på nätterna hade knäckt mig om det inte vore för en VVS-installation.

Den införskaffades till landstället för tio år sen och då hade jag inte en tanke på att den här luft/luft-värmepumpen skulle kunna bli min räddning under heta sommarmånader.

Att jag stammar i rakt nedstigande led till vikingar förvånar ingen som sett hur jag beter mig under värmeböljor. Det är ett stånkande och stönande och gnällande och vattendrickande och ”nu står jag inte ut en sekund till”.

Jag trivs bäst vid en temperatur runt 18-20 grader grader.

Det är ju knappast någon nyhet att en luft/luft-värmepump inte bara kan generera värme, utan också kyla.

Följaktligen ställdes pumpen in på ”mode” kyla och 17 grader, medan hettan dallrade utanför fönstren och altangolvet var så hett att det inte gick att gå barfota på.

Jag och labradoren Ronja njöt av den svalkande luften som strömmade ut från värmepumpens inomhusdel, placerad på en av vardagsrummets väggar.

– Stäng dörren, släpp inte in värmen! blev den ständiga uppmaningen till familjemedlemmar som envisades med att gå in och ut, utan att stänga dörren efter sig.

Jag och Ronja rörde oss inte ur fläcken. Vi satt så nära det isande luftflödet som möjligt och jag sänkte temperaturen efter ett tag till 16 grader.

Vid läggdags rådde tropisk natt, som meteorologerna kallar det när natt-temperaturen överstiger 20 grader. Plötsligt hade hela familjen samlats runt luft/luftvärmepumpen, istället för att som vanligt gå och lägga sig i någon av landställets friggebodar som mer var att likna vid bastur vid det här laget.

– Kanske att man kan lägga ut en madrass eller ett liggunderlag här direkt under värmepumpen, föreslog yngsta dottern.

Eva-Maria FasthMen faktum är att den svala luften lyckats sprida sig in till sovrummen. Alla kunde sova gott medan pumpen gick, värmepumpen alltså.

Det är ju konstigt att jag inte kommit på detta tidigare, att en värmepump kan leverera både värme och kyla. Jag har rest en del och sett och hört de brummande metallboxarna på husen i Grekland, Italien, Spanien och Portugal, medan kvicksilvret skjutit i höjden.

Air condition har det hetat då, precis som AC i bilen är en självklarhet i dag.

Men att koppla AC till en luft/luft-värmepump har varit en svår tankenöt, som jag nu äntligen lyckats knäcka.