Logga in

Rekryteringsinnovation tog guld

Publicerad
13 apr 2018, 10:33

NORDBYGG 2018. Den borde ha funnits för länge sedan, fastslog juryn om vinnaren av Nordbyggs guldmedalj.

”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose blev vinnaren av Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018, som delades ut i går.

Motiveringen löd:

”2018 års guldmedalj uppmärksammar en produkt som inriktar sig på ett av Nordbyggs huvudteman – rekrytering. Produkten är en innovation, på det sätt att den känns så självklar och förstås borde funnits för länge sedan. Den banar väg för ett förhållningssätt som konkret öppnar byggbranschen.”

– Roligt att vara första kvinna på scenen under prisutdelningarna. Det här är jättekul, omvälvande och betydelsefullt, sa Operose’ vd Johanna Söderström efter att hon mottagit priset.

Läs mer: Mål för fler kvinnor i byggbranschen

De tio finalisterna hade hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i tidningen Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via arrangörernas hemsidor. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.

– Detta är den tydligaste segern i guldmedaljens historia. Operose med byxan för gravida fick 2 000 röster fler än de närmaste medtävlande. Och juryn var mycket enig om att detta var den givna vinnaren, säger Urban Månsson, juryordförande och Svensk Byggtjänsts vd, i ett pressmeddelande.

Bakom priset står Nordbygg, Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.

– Det finns ett enormt behov av nya medarbetare och ny kompetens i hela byggprocessen. Då är det viktigt att skapa förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken. Den nya byxan för gravida byggare och målare är ett mycket bra och angeläget exempel på detta, menar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

Läs mer: ”Branschen har inte råd att tappa kvinnorna”

Övriga jurymedlemmar är Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, och Björn Florman, Materialbiblioteket.