Logga in

Så många tätskikt läckte i nya testet

Publicerad
7 sep 2016, 10:11

För två år sedan lät Länsförsäkringar testa de tätskikt som används mest i svenska badrum. Resultatet var nedslående – 17 av 20 tätskikt läckte. Nu har resultatet kommit för 2016. 

Fortfarande läcker tolv av 20 tätskikt.

– Resultatet är alltså bättre, men långt ifrån bra, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Vattenskador är den vanligaste skadan i bostäder och beräknas kosta samhället mellan sex och tio miljarder kronor varje år. De testade tätskiktsystemen är de som mest används i villor, radhus och fritidshus vid ny- och ombyggnad av badrum.

– Ingen vill vara med om vattenläcka i badrummet, men det är näst intill omöjligt för en privatperson att förstå vilket tätskikt som är bra eller inte och hur länge det förväntas hålla. Med årets test ville vi bland annat ta reda på om tillverkarna har åtgärdat de brister som deras tätskiktssystem hade vid det förra testet, säger Peter Bratt.

Länsförsäkringars test är utfört av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under våren 2016. De är alla branschgodkända, CE-märkta och de vanligaste tätskikten i Sverige.

Åtta av läckagen upptäcktes efter friläggning

De tätskikt som används i Sverige testas vanligtvis på olika institut runt om i Europa. Utifrån de europeiska testerna är det sedan Byggkeramikrådet (BKR) i Sverige som avgör vilka system som ska bli branschgodkända.

– I år läckte tolv av systemen och åtta av läckagen upptäcktes först efter att tätskikten hade tagits bort från provlådan. Hade endast utsidan av provlådan inspekterats så hade de läckagen inte upptäckts, konstaterar Peter Bratt.

– Problemet är att de europeiska instituten mycket sällan frilägger tätskiktet från provlådan och då missar de självklart de små läckagen som inte syns på utsidan.

Testerna avslöjar flera svaga punkter.

– Tätskikten läcker vid skarvar och anslutningar, till exempel vid golvbrunnen. Oftast tar det flera år innan vi upptäcker läckagen i våra badrum och då är risken mycket stor att det hunnit bli en totalskada. Normal livslängd för ett badrum är 25–30 år, och så länge tycker vi också att tätskiktet ska hålla, säger Peter Bratt.

Utöver att något fler tätskikt klarade testerna i år är ytterligare en positiv trend att flera tillverkare förbättrat och utvecklat sina monteringsanvisningar. 

Ladda ner hela testrapporten här>>

Läs mer om testet i nästa nummer av VVS-Forum, nr 9/2016, som kommer ut den 23 september.