BST sprinklar Biomedicum

Publicerad 22 apr 2015, 09:56

Stockholmsföretaget BST Brandskyddsteamet installerar sprinkler i den nya laboratorieanläggningen Biomedicum på Karolinska Institutet i Solna. Ordervärdet är cirka 17 miljoner kronor. BST rapporterar om fem andra projekt med ett samlat ordervärde på cirka 45 miljoner kronor.

Syftet med Biomedicum på cirka 70 000 m2 är att samla en stor del av den experimentella forskningen på Karolinska Institutets campus Solna under ett tak. Biomedicum kommer att ha plats för cirka 1 700 forskare och övrig personal. BST installerar tryckhöjande pumpanläggning, stigarledningar för räddningstjänsten och cirka 8 500 sprinkler. Arbetena startar i augusti i år och pågår till 2018. Beställare är Skanska och byggherre är Akademiska Hus. Helenius svarar för VVS-projekteringen.

Ombyggnad av kontorshus vid Centralen

BST installerar 6 200 sprinkler och en tryckhöjande pumpanläggning på totalentreprenad vid ombyggnaden av kontorshuset Klara C mitt emot Centralstationen i Stockholm. Klara C har tolv våningar och den totala ombyggnadsytan är cirka 47 000 m². Efter ombyggnaden kommer huset att innehålla kontor, konferenslokaler, restauranger och butiker. Avsikten är att ombyggnaden ska LEED-certifieras på högsta nivån, Platinum. Arbetena för BST har startat och pågår till februari 2016. Beställare är Skanska Sverige och byggherre är Vasakronan. Caverion har VS-entreprenaden och GK Ventilation har luftbehandlingsentreprenaden.

Två nya kontorshus i Arenastaden

BST ska även installera sprinklersystemen inom de nya kontorshusen Scandinavian Office Building och Uarda IC i Arenastaden i Solna. Beställare är Peab och byggherre är Fabege.

Scandinavian Office Building på totalt cirka 50 000 m² blir Telia Soneras nya huvudkontor och byggs ovanpå gallerian Mall Of Scandinavia. I projektet installeras 4 100 sprinkler. Arbetena har startat och pågår till i början av 2016. PO Andersson Konstruktionsbyrå projekterar VVS och Imtech installerar VS samt ventilation.

I Uarda IC på totalt cirka 25 000 m² installeras 3 200 sprinkler. Arbetena startade i mars och blir klara cirka ett år senare. Creanova svarar för VVS-projekteringen, JSB Rör har VS entreprenaden och Gunnar Karlsen Sverige ventilationsentreprenaden.

Bostadsprojektet Norra Tornet

I samverkan ska BST Brandskyddsteamet och systerföretaget BST Teknik projektera och installera sprinkleranläggningen inom Norra Tornen. Beställare och byggherre är Oscar Properties. Norra tornen är två höga bostadshus, Helix och Innovationen, vid Torsplan i Stockholm. Helix får 102 lägenheter och Innovationen 178 lägenheter. I uppdraget ingår att installera tryckhöjande pumpanläggning, stigarledningar för räddningstjänsten och cirka 4 000 sprinkler. Projekteringen har startat och produktionsstart är beräknad till mars 2016.

Winery Hotel i Solna

BST Brandskyddsteamet ska också på totalentreprenad installera sprinklersystemen inom The Winery Hotel med 184 rum i Solna. Beställare är Veidekke/Arcona och byggherre är Fabege. I projektet installeras cirka 1 100 sprinkler och den totala byggnationsytan är cirka 10 000 m². Installationsarbetena har startat. Byggnaden projekteras med målet att nå miljöcertifieringen BREEAM:s nivå very good. I byggnaden blir det bland annat vinfabrik, vinbar, delibutik och restaurang. På hotellets tak, med utsikt över Brunnsviken och Hagaparken, blir det pool och gym. Bravida har VS-entreprenaden och Creovent luftbehandlingsentreprenaden.