Regeringen vill stoppa farliga mjukgörare i plast
Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att kartlägga användningen i Sverige av ftalater, en grupp kemiska ämnen som förekommer i många varor, främst som mjukgörare i plast. ”Det är angeläget att få en samlad bild av var ftalater används och att ersätta ftalater som är hormonstörande eller påverkar vår möjlighet att få barn”, säger miljöminister Lena Ek (C) i ett pressmeddelande.
Vissa ftalater kan skada fortplantningsförmågan och störa hormonsystemet. Det finns misstankar om att fler ftalater har liknande egenskaper och att den skadliga verkan avgörs av den sammantagna mängd ftalater som vi utsätts för.
– Regeringen ger fortsatt hög prioritet åt arbetet med att göra vardagen giftfri. Ftalater utgör en stor utmaning i och med att de förekommer i så många olika varor och kontinuerligt frigörs från plasten, säger Lena Ek.
Kemikalieinspektionen ska verka för att företag frivilligt ersätter misstänkt fortplantningsstörande och hormonstörande ftalater med mindre farliga ämnen eller material. Det kan till exempel ske inom de branschdialoger som myndigheten redan initierat som ett led i genomförandet av regeringens handlingsplan för en giftfri vardag. Kemikalieinspektionen ska också utreda behovet av och förutsättningarna för Sverige att införa nationella begränsningar. Uppdraget löper till den 30 november 2014.
Ftalater används främst som mjukgörare i PVC-plast. De finns bland annat i golvbeläggningar av plast inomhus, i limmer, färger och tätningsmedel samt i tapeter, kabel, folie och vävplast.
EU har begränsat användningen av sex ftalater i leksaker och barnvårdsartiklar. Tillverkare och importörer av ftalater har lämnat in data om ämnenas hälso- och miljöfarliga egenskaper till den Europeiska kemikaliemyndigheten för att uppfylla kraven i EU:s kemikalielagstiftning (Reach). Medlemsstaternas kemikaliemyndigheter kan nu utnyttja dessa data för olika insatser.
Regeringen har samtidigt beslutat om fyra nya etappmål inom miljömålssystemet om farliga ämnen för att minska riskerna med kemikalier och nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. De nya etappmålen handlar om att minska kemikalieriskerna för barn, avgifta kretsloppen för varor och återvunnet material, utveckla EU:s kemikalieregler genom att stärka tillämpningen av substitutionsprincipen och öka takten i utfasningen av farliga ämnen.
Övriga tre etappmål för farliga ämnen omfattar: särskilt farliga ämnen, kunskap om ämnens hälso- och miljöegenskaper samt information om farliga ämnen i varor.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen