Ingen större rekyleffekt för energispar
Konjunkturinstitutet konstaterar att energieffektiviseringen verkligen leder till mindre energianvändning. Det framgår i en ny rapport om den så kallade ekonomiövergripande rekyleffekten.
Det finns risk att minskad energianvändning på ett håll ger ökad användning på ett annat. Men om den så kallade rekyleffekten håller sig under 100 procent minskar energianvändningen totalt.
Konjunkturinstitutet bedömer att den långsiktiga ekonomiövergripande rekyleffekten av energieffektivisering i de flesta fall är betydligt lägre än 100 procent och således bidrar till en minskad energianvändning.
Enligt Konjunkturinstitutet är rekyleffekten minst för åtgärder med låg lönsamhet och större för de med högre lönsamhet – till exempel subventionerade åtgärder.
När rekyleffekten stiger över 100 procent talar man om backfire. Konjunkturinstitutet listar tre åtgärder med stor risk för backfire:
● energieffektiviseringar i energiintensiv energiproduktion, till exempel produktion av kolkraft, vilket leder till billigare el
● energieffektivisering av industriella processer som är energiintensiva och för vilka möjligheterna att byta energi mot andra insatsfaktorer är goda
● energieffektivisering av generella tekniker, till exempel elmotorer, som har många användningsområden och därför får stora spridningseffekter.
Den direkta rekyleffekten för energieffektivisering av uppvärmning av bostäder ligger mellan 0 och 65 procent. Det vill säga att energisparandet inte äts upp av högre temperatur eller ökad boarea.
Konjunkturinstitutets rapport bygger på litteraturstudier.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen