Logga in

Danielle Freilich och Basta är Årets kretsloppsavgiftare

Publicerad
2 dec 2011, 14:14

Sveriges Byggindustriers (BI) miljöexpert Danielle Freilich och Basta, byggsektorns verktyg för att fasa ut farliga ämnen ur produkter, mottog igår priset som Årets kretsloppsavgiftare.

Priset, som är en av kategorierna i ”Swedish Recycling Awards”, delades ut av miljöminister Lena Ek (C) på Återvinningsgalan 2011 i Stockholm.

– Det känns fantastiskt att få bekräftelse och uppskattning för det arbete vi har drivit tillsammans med mycket engagerade kollegor inom byggsektorn. Allt för att undvika att använda farliga material i byggnader och anläggningar under sin långa livslängd, säger Danielle Freilich i ett pressmeddelande.

Danielle Freilich, som tidigare i år uppmanade reliningbranschen att sluta använda epoxiplaster med bisfenol A vid tappvattenrör, är initiativtagare till Bastasytemet. Utgångspunkten för Basta är egenskapskriterierna, som bygger på den europeiska kemikalielagstiftningen Reach med fokus på utfasning av de allra farligaste ämnena. Produkter som klarar egenskapskriterierna får finnas med i Bastas databas, som är sökbar via internet (se länken nedan).

Arbetet med Basta påbörjades hösten 2001 av Skanska, NCC, JM, Peab och IVL Svenska Miljöinstitutet. Sedan januari 2007 finns Basta online som ett aktiebolag samägt av Sveriges Byggindustrier och IVL.

Motiveringen till året pris är: ”Att skapa giftfri återvinning är en utmaning i sig. Att man som vinnaren gjort, dessutom skapat möjligheter för att få ut kemikalier ur kretsloppet, är ännu svårare. Men Årets kretsloppsavgiftare har visat risken med att bygga in giftiga ämnen, som finns kvar under många år och höga samhällskostnader i avfallsledet som följd, och därför vill vi premiera sätt som gör rätt från början och som oskadliggör giftiga ämnen före återvinning av material.”

Priset tilldelas det företag eller person som verkat för eller tagit fram metoder som underlättat avgiftning av material eller produkter, såväl i ekonomiska termer som miljömässiga, av till exempel avfall eller förorenad mark. Årets Kretsloppsavgiftare har på ett miljöbra, hälso- och arbetssäkert sätt funnit metoder för att rena kretsloppet och på så sätt bidragit till giftfri återvinning.
Återvinningsgalan arrangeras av Recycling & Miljöteknik i samarbete med huvudsponsorn Elmia Waste & Recycling och de tre branschorganisationerna Återvinningsindustrierna, Svenska Järn och Avfall Sverige.