Logga in

Många tänkbara orsaker till parasitutbrottet i Skellefteå

Publicerad
2 sep 2011, 14:05

Bygg- och miljökontoret i Skellefteå kommun har nu presenterat en rapport om tänkbara orsaker till utbrottet av magsjukeparasiten cryptosporidium i april. Rapporten visar att avloppsvatten har kommit ut i närheten av vattenintaget till vattenverket Abborren. Föroreningarna har sedan hamnat i vattenverket och vidare ut i dricksvattenledningarna.

Bygg- och miljökontoret har identifierat flera olika orsaker till utbrottet.

– Utifrån våra uppgifter kan ingen specifik smittkälla pekas ut, utan det finns flera tänkbara källor som tillsammans, eller var för sig, kan ha varit orsaken, säger Göran Åström, förvaltningschef för bygg- och miljökontoret, i ett pressmeddelande från kommunen.

Möjliga orsaker är:
• Dagvattenutlopp strax nedströms vattenverket. SMHI:s spridningsberäkningar har inte entydigt visat att vatten från utloppet genom bakströmmar kan nå intaget, men möjligheten kan inte uteslutas.
• Dagvattenutlopp vid Nordanå. Felaktiga kopplingar från avloppsledningsnätet till dagvattennätet har hittats och nu åtgärdats. Mängderna av avloppsvatten är svåra att uppskatta, men det är ett kontinuerligt utsläpp som varit under en längre tid och inte vid ett enskilt tillfälle.
• Bräddning vid pumpstationen vid Klintforsån. På grund av stopp i en avloppsledning har en okänd mängd avloppsvatten släppts ut och transporterats via Klintforsån vidare ut i Skellefteälven.
• Ytterligare avloppspåverkan i Klintforsån. Vattenprover som tagits i ån visar på tidvis höga bakteriehalter från stadsdelen Brännan och ned till utloppet i älven. Dykarinspektion av ledningsnätet i ån har inte visat på något läckage. Enligt tekniska kontoret har det förekommit tillfällen då vatten från avloppsbrunnar bräddat ut i ån.
• Ökade bakteriehalter efter dricksvattenberedning. Analyser av bakteriehalten i råvatten kontra färdigberett dricksvatten indikerar att beredningen av dricksvatten börjar fungera sämre från och med november 2010.
• Mekaniska delar ur funktion i beredningsprocessen. Vid bygg- och miljökontorets besök den 15 juni framkom att det funnits flera omrörare i sedimentationsbassängen som varit ur funktion, vilket kan ha försämrat den kemiska fällningen i vattenverket.
• Höjd larmgräns för grumlighet. En hög grumlighet kan tyda på att avskiljningen av partiklar i vattnet inte fungerat tillfredsställande och att avskiljningen av parasiter därmed också kan ha blivit sämre.

– Genom de redovisade åtgärderna är en del av staden närmast vattenverket väl undersökt. Och det är ett arbete som ska fortsätta i andra stadsdelar. Den här undersökningen visar också på ett behov av mer tillsyn på ledningsnäten och kontroll av pumpstationer och brunnar samt bättre rutiner och rapportering, säger Göran Åström.

På måndag behandlas bygg- och miljökontorets redovisning av bygg- och miljönämnden.