Så mycket kostar villans värmesystem
I vilken stad du bor avgör vilket uppvärmningssystem som är mest lönsamt. I den årliga rapporten ”Uppvärmning i Sverige” presenterar Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten en kostnadsjämförelse mellan olika alternativ för uppvärmning. Fjärrvärme jämförs med pelletspanna, naturgas, elpanna, bergvärme och luft/vattenvärmepump.
Fjärrvärme är det billigaste alternativet där fjärrvärmepriset är lågt, till exempel i Luleå, Gävle och Borås. I städer med högre fjärrvärmepriser som Partille, Ockelbo och Munkedal är värmepump eller pellets ofta de mest konkurrenskraftiga alternativen.
Priset på fjärrvärme skiljer sig stort mellan landets kommuner, bland annat för att olika bränslen används i produktionen. I den dyraste kommunen är kostnaden för fjärrvärme ungefär den dubbla jämfört med den billigaste.
Att värma villan med pelletspanna, bergvärmepump och luft/värmepump är konkurrenskraftigt jämfört med fjärrvärme i flera kommuner. Men även kostnaderna för dessa uppvärmningsalternativ varierar. Till exempel finns det lokala variationer i elnätsavgifter som inte beaktas i rapportens analys.
I en bilaga till rapporten redovisas årskostnader för samtliga uppvärmningsalternativ i landets alla kommuner. I rapporten redovisas även investeringskostnader, kostnaderna för olika bränslen, hur bränslena påverkar miljön och hur konkurrensen mellan alternativen ser ut.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen