Ett av fyra badrum riskerar fuktskador
Anticimex har genomfört 110 000 badrumsbesiktningar som visar att ett av fyra badrum riskerar fuktskador. Den totala kostnaden för att renovera dessa badrum uppskattas till cirka tre miljarder kronor. Största skaderisken är tätskiktsanslutningen mot golvbrunnen.
Mellan åren 2008 och 2010 besiktigade Anticimex drygt 110 000 badrum i villor runt om i Sverige. Det visade sig att i 24 procent av badrummen fanns det risk för fuktskador. I två procent av badrummen fanns redan en pågående fuktskada, vilket gör att totalt 26 procent av badrummen i undersökningen hade eller riskerarade fuktskador.
Detta betyder att 28 600 badrum har behov av renovering. Om alla dessa badrum utvecklar fuktskador kan en uppskattad renoveringskostnad beräknas till 1,4–4,3 miljarder kronor vilket ger ett snitt på 2,9 miljarder kronor.
Anmärkningarna beror på bristfälliga renoveringar eller på att badrummen är för gamla och uttjänta. Livslängden för ett badrum är ofta 15–20 år, enligt Anticimex.
Resultatet av badrumsbesiktningarna är indelade i fyra grupper: anmärkningar på golvbrunnar, golv, väggar samt övrigt. Det visade sig att brister relaterade till golvbrunnen är allra flest (37 procent). Näst flest är anmärkningar på väggar (29 procent) och den tredje största gruppen anmärkningar gäller badrumsgolv (24 procent).
– Det är inte ovanligt att man renoverar ett badrum för hundratusentals kronor, men låter den gamla golvbrunnen sitta kvar. Man sparar kanske några tusenlappar just då men det får tyvärr ofta ödesdigra konsekvenser lite längre fram, säger Robert Ros, byggnadsexpert på Anticimex, i rapporten.
Anmärkningarna på golvbrunnar är indelade i tre underkategorier. Den vanligaste anmärkningen gäller gamla gjutjärnsbrunnar (39 procent). Den näst vanligaste rör klämringen (24 procent) och den tredje vanligaste anmärkningen gäller andra typer av gamla golvbrunnar (21 procent).
En gjutjärnsbrunn i sig utgör ingen risk för fuktskador, men när den blir gammal så rostar den och då blir ytan på golvbrunnen inte längre slät. Det leder till att det blir glipor mellan golvbrunn och tätskikt, vilket betyder att tätskiktet inte längre håller tätt och man riskerar fuktskador, påpekar Anticimex i rapporten.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen