En av tre VVS-elever kuggas
Hela 35 procent av eleverna på landets VVS-utbildningar klarar inte yrkesexamen. Leif Ekström, arbetsgivarrepresentant i VVS-Branschens Yrkesnämnd, säger att man ännu inte vet så mycket vad det beror på.
– Branschprovet består av tre delprov, teori-, svets- och praktiskt prov. De flesta som kuggas gör det på teoriprovet och svetsprovet. Det praktiska provet klarar de i regel.
Leif Ekström vill idag inte peka ut några syndabockar. De som inte klarar branschprovet kommer från hela landet och från olika utbildningar och skolor.
– Vi började se en tendens för ungefär två år sedan och vi måste nu ta tag i det här.
Branschrekommenderad utbildningsanordnare (BRU, läs mer i nästa nummer av VVS-Forum) kan vara ett sätt, tror han.
– Sedan måste yrkeskommittéerna runt om i landet reagera om det visar sig att vissa skolor har många elever som inte klarar sig.
Leif Ekström pekar också på att det nu har blivit mera uppstyrt med branschproven i och med att Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) tog över verksamheten. Detta har gjort att proven är identiska över hela landet och att bedömningen blir mer enhetlig och i vissa fall tuffare.
Detta kan kanske också vara en bidragande orsak till att fler kuggas. Ytterligare en orsak enligt Leif Ekström kan vara att vissa skolor har tagit emot fler elever än man haft resurser att utbilda.
VVS-Branschens Yrkesnämnd har nu beslutat att göra om svetsprovet som har visat sig vara för svårt i förhållande till den kunskapsnivå som eleverna befinner på sig när de avlägger branschprovet.
– Däremot kommer man inte att sänka kraven på teoridelen.
Till mars ska det göras en utvärdering av orsakerna. Ett förslag som har lagts fram är att teoridelen ska vara godkänd innan man gör branschprovet.
– Det kommer att bli intressant att se resultatet av BRU men dessvärre kan vi inte se några resultat av detta förrän om några år när de första eleverna är klara, avslutar Leif Ekström.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen