Energislösande kyldiskar ökar elanvändningen i handeln
Handeln kan minska sin elanvändning med en femtedel, bland annat genom att se över drifttiderna för ventilation och belysning. Elanvändningen inom livsmedelshandeln har ökat med 20 procent sen 1990 på grund av ett ökat behov av livsmedelskyla. Det framgår av en ny undersökning från Energimyndigheten.
Undersökningen av livsmedelsaffärer och övriga butikers energianvändning ingår i Energimyndighetens STIL2-projekt som tidigare tittat på bland annat idrottsanläggningar och skolor.
Inventeringen, som har utförts av teknikkonsultföretaget ÅF och omfattar närmare en miljon m2 butiksyta, visar på en besparingspotential för elanvändningen på 20 procent.
Inom livsmedelshandeln har elanvändningen ökat kraftigt sen 1990 – från en elanvändning på 257 kWh/m2 till 309 kWh/m2, något som framförallt beror på mer livsmedel som behöver kylas.
I genomsnitt ligger energianvändningen på 256 kWh/m2 inom handeln, varav elanvändningen uppgår till 170 kWh/m2 (exklusive elvärme), vilket är en lika hög nivå som när energiinventeringarna av lokaler startade 1990. Detta kan dock till viss del förklaras med att handeln numera har längre öppettider.
Totalt inom handeln är det belysning som drar mest el, 42 procent, därefter kommer livsmedelskyla, 26 procent, och fläktar som står för 12 procent av elanvändningen.
Bidragande orsaker till den höga elanvändningen är att installationer går för fullt, även när ingen verksamhet pågår, och avsaknad av energieffektiva kyl- och frysdiskar i livsmedelsbutiker.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen