Akut renoveringsbehov i hälften av lägenheterna
Renoveringsbehovet är akut i hälften av lägenheterna i Sverige. Det visar en studie som konsultföretaget Tyréns Temaplan tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen. Ett ROT-avdrag för hyresrätter bör nu införas, anser Hyresgästföreningen.
Rapporten visar att det akuta renoveringsbehovet inte bara gäller för husen som byggdes under miljonprogrammet utan även de som byggdes innan.
650 000 lägenheter av de 850 000 som byggdes under miljonprogramsåren, 1961–1975, är i behov av renovering. Av dessa behöver 350 000 lägenheter rustas inom fem år. I 75 procent av fallen finns akuta byggtekniska behov: Fasader, fönster och våtrum behöver åtgärdas snarast. Avloppsstammarna är slut och badrummens tätskikt läcker.
– En första åtgärd för att mildra den här akuta situationen är att regeringen inför ett ROT-avdrag som gäller även för hyresrätter. I dag måste man bo i villa eller bostadsrätt för att få tillgång till ROT-avdrag. Det är en orättvisa som regeringen bör rätta till omgående, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman i ett pressmeddelande.
Idag är renoveringstakten cirka 20 000 lägenheter per år. För att undvika fuktskador skulle renoveringarna behöva mer än tredubblas till 70 000 per år.
Kostnaderna kommer att bli stora. Rapporten visar att det kommer att kosta cirka 300 miljarder kronor att renovera de 650 000 lägenheterna.
I rapporten framgår även att konsekvenserna av det eftersatta underhållet ökar risken för astma och allergier. Astma utvecklas bland annat av dåliga inomhusmiljöer, till exempel i hus med fuktproblem.
– Eftersatt underhåll är inte bara kapitalförstöring för fastighetsägaren, det är en folkhälsofråga också, menar Barbro Engman.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen