Logga in

Ris och ros till byggsubventioner

Publicerad
25 mar 2015, 15:09

Regeringens förslag om att subventionera byggandet av hyresrätter för 3,2 miljarder kronor får både ris och ros. Mest kritisk är Caroline Szyber (KD), ordförande i civilutskottet, och mest jubel får förslaget från Hyresgästföreningen.

Strax efter att finansministern i går lanserat förslaget om att sänka ROT-avdraget till 30 procent kom nu regeringens förslag om subventioner till byggande av hyresrätter och studentbostäder.

– Regeringen tar pengar från vanligt folk och ger till byggföretag, säger Caroline Szyber i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen ska subventionerna räcka till 15 000 lägenheter per år. Men det tycker Caroline Szyber är långt i från tillräckligt.

– Vi behöver bygga mer bostäder, men om staten ska subventionera så är det bättre att stödet går till individer i stället för till byggföretag som redan gör miljardvinster.

Sabo, som organiserar de allmännyttiga bostadsföretagen, anser att det behöver byggas 436 000 bostäder till 2020, men tycker ändå att det är bra att regeringen agerar.

Att regeringen villkorar subventionerna med krav på hyrestak, tycker Sabo också är bra.

– Vi behöver fler bostäder som fler har råd att betala och i nyproduktion är presumtionshyror ett bra verktyg. De sätts i överenskommelse mellan fastighetsägare och hyresgästorganisation och gäller i 15 år innan de kan prövas mot övriga beståndet, enligt bruksvärdessystemet, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo i ett pressmeddelande.

Sveriges Byggindustrier (BI) skriver i ett pressmeddelande att man ”har stor förståelse för att regeringen vill försöka lösa bostadsfrågan”, men anser att byggsubventioner har prövats tidigare med bristfälligt resultat.

– Det är djupt olyckligt att regeringen vill finansiera reformen genom att minska på ROT-avdraget, som har visat sig vara en effektiv åtgärd mot svartarbete. Små lägenheter är dyrare att bygga per m² än större, säger Ola Månsson, vd på BI, i ett pressmeddelande.

– Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka. Ett stöd på individnivå är mer träffsäkert än att kanalisera pengar till byggbolag för att de ska bygga, menar Ola Månsson.

Men Hyresgästföreningen tycker att regeringen agerar helt rätt.

– Vi har länge efterlyst investeringsstöd kombinerat med ett tak för hyresnivå, eftersom det är det enda som har fungerat. Det är bra att regeringen har tagit till sig detta. Det här är nödvändiga satsningar för att kunna bryta bostadsbristen och jag ser detta som ett viktigt första steg för att få fart på bostadsbyggandet, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

– I dag kan man få ROT-stöd för att bygga en inomhuspool i ett fritidshus i Malaga, men det går inte att få stöd för att energieffektivisera ett hyreshus i Molkom. Det är en absurd fördelning. Jag är glad att regeringen har lyssnat på våra argument och jag är övertygad om att de förslag regeringen nu presenterar kommer skapa goda förutsättningar för att det byggs fler hyresrätter, tillägger hon.