Bluffmakarna lurar, ofta äldre, fastighetsägare att köpa tjänster som spolning och ventilationskontroll. | Foto: Getty Images

Kommuner varnar för oseriösa VVS-företag

Publicerad: 28 januari 2021 Text: Daniel Persson

Oseriösa företag försöker lura fastighetsägare att köpa VVS-tjänster under falska förespeglingar. Flera kommuner går nu ut och varnar för bluffarna.

Det har hänt ett flertal gånger på olika håll i landet att fastighetsägare blivit kontaktade av oseriösa personer under VVS-flagg. Företagarna har antytt eller påstått att de jobbar på uppdrag av kommuner eller räddningstjänst. Ibland har de dykt upp plötsligt och låtsats att kontakten är spontan för att minimera kundernas betänketid. De riktar gärna in sig på äldre människor.

Läs mer: Så töms bolagen av kriminella

På senare tid har villaägare på flera håll i Skåne råkat ut för bluffarna, vilket gjort att kommunerna gått ut med varningar.

Lars Svensson är VA-chef på Kristianstads kommun berättar ett exempel på hur en fastighetsägare blev uppringd av någon som påstod att husets im-kanaler måste inspekteras och att företaget ringde på uppdrag av den lokala räddningstjänsten.

– De boende förstod inte att det skulle kosta så mycket pengar som det gjorde. Företaget gjorde inspektionen mellan 12.48 och 12.50, på två minuter, och för det fakturerade de 2.500 kronor. Det är ganska bra timpenning, säger han.

De seriösa entreprenörer som jobbar för Kristianstads kommun ringer aldrig upp fastighetsägare för att försöka sälja in tjänster på det sättet. Kommunen rekommenderar inte förebyggande spolningar eller ventilationskontroller av det slaget. Det finns inte längre något lagkrav om att köksfläktar eller ventilation i villor ska kontrolleras.

Läs mer: Falsk VVS:are skapar oro

– Vi på kommunen har blivit kontaktade av folk som blivit erbjudna att få ledningarna spolade inne i fastigheten med förevändningen att kommunen kräver det. Det gör vi absolut inte. Vi är aldrig inne och spolar några ledningar hos privata fastighetsägare, säger Lars Svensson.

– Den senaste gången det här hände som vi vet om var för några dagar sedan. De här personerna åker runt och när informationen sprider sig och fler ifrågasätter dem så tycker de väl inte att det är lönt längre.

Installatörsföretagen vill inte kommentera saken närmare än ett skriftligt uttalande från vd Ola Månsson:

”Personer som, vare sig de utger sig för att vara företagare eller ej, ägnar sig åt bluffverksamhet och ren kriminalitet är först och främst en fråga för rättsväsendet.”

Fler nyheter

Caverions vd får gå

02 mar 2021 | Ari Lehtoranta lämnar sin befattning som vd och koncernchef för Caverion-koncernen. Styrelsens ordförande, Mats Paulsson, som tidigare varit vd på...