Anders Mårtensson tar över Kyl och Värmepumpföreningen. Foto: Eva-Maria Fasth

SKVP:s nya vd: "Det finns ett uppdämt behov av att träffas"

Publicerad: 19 januari 2021 Text: Eva-Maria Fasth

Anders Mårtensson blir ny vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Han kommer närmast från VVS-Fabrikanternas råd, där han varit vd i sju år, är utbildad elkraftsingenjör, har varit vd för Gotlands energi och affärsområdeschef på Schneider Electric.

Grattis till nya jobbet! Hur känns det?

– Det ska bli roligt att ta mig an SKVP. Men jag börjar ju inte på nya jobbet förrän 1 juni 2021.

Artikel från oktober 2020: Här är värmepumparna som säljer bäst

Vilka blir de största utmaningarna när du tar vid som vd på Svenska Kyl och Värmepumpföreningen?

– Det får jag svara på när jag har varit där ett tag. Men jag hoppas jag kan bidra till att skapa mer uppmärksamhet för kyl- och värmepumpbranschen.

Hur mycket erfarenhet har du från kyl- och värmepumpbranschen?

– Från energibranschen har jag mycket erfarenheter, sen har jag ett stort allmänintresse. Värmepumpar och kyla är viktiga områden för samhället.

Artikel från november 2020: Här blir det tuffare för frånluftsvärmepumpar

Vad är du mest stolt över från din tid som vd på VVS-Fabrikanternas råd?

– Att organisationen har blivit mycket mer synlig och etablerat sig som en politisk aktör och mässarrangör. VVS-Fabrikanternas råd finns numera med på politikernas agenda. Vi har också haft en medlemstillväxt, från 50 till 100 medlemmar.

Hur har covid 19 påverkat kyl- och värmepumpmarknaden?

– Det har jag svårt att svara på, däremot så vet jag att det påverkat marknaden för medlemmar i VVS-Fabrikanternas råd. Det finns företag, där det fysiska mötet är en viktig säljkanal, som blivit påverkade väldigt mycket, men inte i den omfattning som man befarade för ett år sedan. I början av pandemin rådde närmast en domedagsstämning och det gör det inte i dag även om det givetvis finns en fortsatt oro. Men det finns ett uppdämt behov av att träffas.

Artikel från oktober 2019: Framtidshoten mot värmepumparna

2020 var ett bra år för kyl- och värmepumpbranschen som ökade försäljningen med 9 procent 2020 jämfört med 2019. Hur ser framtiden ut för kyl- och värmepumpbranschen?

– Min tro är att det ska se fortsatt bra ut, annars hade jag inte tagit på mig uppdraget. Det finns goda förutsättningar för att försäljningssiffrorna kunnat öka ytterligare.

Fler nyheter

Caverions vd får gå

02 mar 2021 | Ari Lehtoranta lämnar sin befattning som vd och koncernchef för Caverion-koncernen. Styrelsens ordförande, Mats Paulsson, som tidigare varit vd på...