Henrik Saxin och upptiningsaggregatet Tina. Foto; Getty Images/Privat

”Det enda som biter på isproppar”

Publicerad: 16 februari 2021 Text: Eva-Maria Fasth

Hallå där, Henrik Saxin, VVS-montör på Hammarö Rörinstallationer i Säffle, som får ta fram sitt och arbetskamraternas egenhändigt byggda upptiningsaggregat Tina för att tina isproppar i vinterkylan.

Hur många gånger har du fått användning för Tina, som din variant av ång-janne heter, hittills i år?

– Tolv gånger! Det har varit gôrmycket isproppar, till exempel i matningar till hus från egenborrade brunnar.

Läs om när Calle Paulsson på Väddö Rör drar igång sin gamla trotjänare

Tina har med andra ord kommit väl till användning…

– Jajamän, det är bara den som biter på isproppar, ofta handlar det om dåligt isolerade rör.

Var har du fått tag i den?

– Jag och några kollegor har byggt den på firman. Vår "ång-janne", som vi har döpt till Tina går inte på gasol, utan har en elpatron. Men det är samma princip. Till skillnad mot ång-janne som skjuter ut ånga cirkulerar det hetvatten i en slinga med hjälp av en cirkulationspump och elpatron. Sen återcirkulerar den via ett Trör.Tidigare har vi använt ång-janne, men så länge det finns ström att tillgå är Tina effektivare och säkrare.

Här är sprickan som fick köket att svämma över

Vad är det som gör Tina så bra?

– Den tinar ju upp rören invändigt. Dessutom kan man använda aggregatet för att få reda på exakt var det är fruset, eftersom man märker var det tar emot. Ett nytt problem är vattenmätare i källaren. Förr var det en panna som stod och värmde upp utrymmet, men nu har folk skaffat bergvärmepump istället, den ger ingen värme av sig själv och då fryser det.

Fler nyheter

Caverions vd får gå

02 mar 2021 | Ari Lehtoranta lämnar sin befattning som vd och koncernchef för Caverion-koncernen. Styrelsens ordförande, Mats Paulsson, som tidigare varit vd på...