Logga in

Grattis Gustavsberg 100 år! VVS-Forum bjuder hela personalen på tårtfrossa

Publicerad
16 sep 2020, 12:43

I år är det 100 år sedan de två grossisterna klev av tåget för ett kort uppehåll i Vårgårda. Det blev starten på fabriken som i dag tillverkar blandare och teknisk armatur. När coronapandemin satte stopp för Gustavsbergs planerade jubileumsfirande bjöd VVS-Forum hela personalen på tårta.

Meningen var att fabriken skulle hållit öppet hus för allmänheten i början av september och räknade med över 1 000 besökare.

Besökarna skulle bjudits på tårta och korv med bröd där en fabriksrobot spritsade på senapen. På kvällen skulle det ha blivit en stor fest för fabrikens 200 anställda i en lokal i närheten.

På grund av corona har firandet skjutits upp ett år. Men VVS-Forum ryckte ut med 20 tårtor till personalens stora glädje.

I fabriken konstrueras och tillverkas blandare med varumärket Gustavsberg och teknisk armatur under varumärket Vatette.

– Vi har satsat på att konstruktörer ska vara nära tillverkningen för att kunna se hela flödet. Att konstruera för produktion och i nära samarbete med marknad är tillsammans med automation vårt viktigaste konkurrensmedel, säger platschef Lars Nothall.

De boende oroliga för att hålen ska orsaka fuktskador: ”Vi vågar inte använda vårt nya badrum”

Teknisk armatur med bland annat kopplingar och ventiler har växt från enskilda produkter till ett komplett installationssystem, berättar han.

– Och från att ha varit en liten del i ena hörnet av fabriken till att för några år sedan bli den största delen sett till omsättning.

I tillverkningsprocessen för båda produktområdena ingår alla momenten gjutning, bearbetning, slipning, polering, förkromning, montering och kontroll.

Lars Nothall har arbetat 31 år på Gustavsbergs fabrik i Vårgårda, först som produktions­tekniker, därefter även som konstruktör och produktionschef. Sedan fyra är han platschef. Foto: Sören Håkanlind

 

”Vi arbetar i en platt organisation där alla kan vara med och utveckla både verksamheten och sig själva.”

Lars Nothall lyfter betydelsen av att involvera alla medarbetare så att de kan arbeta självständigt och ta egna beslut.

– Som exempel har vi ingen central planeringsfunktion utan alla produktionsgrupper har en egen planerare, en av operatörerna, som gör en dags- och veckoplanering direkt mot kund och lager. Vi arbetar i en platt organisation där alla kan vara med och utveckla både verksamheten och sig själva.

Badrumsrenoveringen i en bostadsrätt ledde till tvist: ”Rördragning utanpå vägg är billigare än inbyggda rör”

Fabriken har hittills klarat coronakrisen väl.

– Vi upplevde en tillfällig svacka i efterfrågan inledningsvis, men det blev relativt liten påverkan på försörjning från andra länder eftersom vi har så pass mycket egen produktion. Nu rullar det på igen, Sverige som är vår huvudmarknad går bra, säger Lars Nothall.

Vårgårda sticker också ut i Villeroy & Boch-koncernen under coronakrisen.

– Vår tyska ägare stängde fabriker runt om i världen, påverkat av bromsad marknad eller lokala restriktioner. Vi har självklart infört en mängd restriktioner och förhållningssätt för att minimersmittspridning och risker, men är klart förskonade. Jag hoppas att det fortsätter så.

”Det fina är att ekonomi och miljö oftast går hand i hand i vår värld.”

Fabriken är i dag är i stort sett självförsörjande på värme genom att återvinna spillvärme från de energikrävande processerna. På produktsidan sparas energi genom att energisparande blandare är standard.

– Det fina är att ekonomi och miljö oftast går hand i hand i vår värld. Det är inte svårt att kombinera direkta miljövinster både i produktion och produkt med en förbättrad önsamhet. Undantaget är blyfritt där det är en utmaning, säger Lars Nothall.

Quiz: Svinpittar, kamelkyssar och gnistapor, testa vilka rörläggarslangord du kan!

Han ser ljust på framtiden för tillverkningen i Vårgårda i det överblickbara tidsperspektivet.

– Vi har efterfrågade produkter och är väletablerade. Vi känner oss trygga i det och att vi har goda möjligheter att följa de marknadsförändringar som sker. Att behålla svensk produktion i 100 år till kan vara svårt att lova, men det är faktiskt upp till oss och övrig industri att lyckas. 

FAKTA

Historiken i korthet

1920 grundar Gustav Hedblom Vårgårda Armaturfabrik med tillverkning av teknisk armatur och sanitetsarmatur.

1983 lanseras Turbo, världens första hushållsblandare med vatten- och energisparande teknik.

1987 köper Gustavsberg fabriken i Vårgårda och kan därmed erbjuda det kompletta badrummet.

2000 blir den tyska badrumstillverkaren Villeroy & Boch ny ägare till Gustavsberg.

FAKTA

Så började det

Två grossister från Göteborg, Sjöberg och Bengtsson, tog tåget till grannkommunen för att träffa kommunledningen. De ville starta tillverkningsverksamhet där för att själva försörja sig med tappkranar och enkla VVS-produkter. Politikerna var dock inte så intresserade eftersom det redan fanns en smed i byn.

Grossisterna reste tillbaka till Göteborg och tog rast i Vårgårda där tåget gjorde ett uppehåll. De pratade med några ortsbor på stationen och berättade om sitt ärende. Då pekade ortsborna ut det gamla garveriet, som stått tomt i några år. Där startade verksamheten. Där har den legat kvar sedan dess och växt till dagens moderna industri.