Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen, har en intensiv tid just nu. Den 15 november ska Teknikinstallationsavtalet vara klart. Foto: IN

Ingen retroaktiv lön enligt märket

Publicerad: 03 november 2020 Text: Eva-Maria Fasth

Förhandlingarna om ett nytt Teknikinstallationsavtal för VVS-montörer och kyltekniker är nu inne i ett intensivt skede. Retroaktiv lön från i våras kan bli en av stridsfrågorna.

AVTAL 2020 I söndags blev det så kallade märket klart som ger 5,4 procent under de kommande 29 månaderna.

Omstart för löneförhandlingarna

Något som flera på arbetsgivarsidan anser vara för högt, medan facket krävt att arbetstagarna ska få retroaktiv lön från1 april, när det tidigare kollektivavtalet löpte ut.

Avtalsrörelsen skulle ha inletts i våras, men flyttades fram på grund av coronapandemin.

– Överenskommelsen inom industrin är ett så kallat framtungt avtal och innehåller inga retroaktiva löner från 1 april, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Den första höjningen på 3 procent gäller från och med första november. Nästa lönerevision på 2,4 procent genomförs den 1 april 2022.

Artikel från februari 2020: Installatörsföretagen vill följa industrin i lönebudet

Men förhandlingarna om det nya Teknikinstallationsavtalet mellan Installatörsföretagen och Byggnads handlar inte bara om lön, exempelvis arbetstidsförkortningar räknas också in.

Diskussionerna mellan Installatörsföretagen och Byggnads har hittills varit bra, enligt Henrik Junzell.

Förhandlingarna ska vara klara senast den 15 november.

Fotnot: Märket sätts efter att ett nytt kollektivavtal förhandlats fram mellan arbetsgivarna och facken inom industrin och är normgivande i hela avtalsrörelsen.

Fler nyheter

6 heta värmepumptrender

22 jan 2021 | 99 procent kan väl knappast ha fel? Här kommer sex tunga argument för att de tillfrågade installatörerna och återförsäljarna har rätt när de tror p...