Logga in

Grattis Taserudsgymnasiet, årets VVS-skola!

Publicerad
29 nov 2018, 10:03

Därför har Arvikagymnasiet utsetts till årets skola av VVS-branschens yrkesnämnd.

– Det är jätteroligt. Vår spontana reaktion var: “blev det så här bra?”: Vi har jobbat hårt, men inte haft en tanke på det här priset. Det var en stor överraskning, säger Lars-Olov Ludvigsson, VVS-lärare på Taserudsgymnasiet tillsammans med Lennart Robertsson.

– Eleverna tycker också att det är roligt. Utan bra elever skulle vi inte ha lyckats med det här.

Läs mer: Grattis Carl, Värnamos ende VVS-student!

Priset delades ut i slutet av oktober, men först i tisdags blev det tillfälle för lärare och elever att fira med tårta.

Motiveringen löd:

”Årets skola fortsätter att med jämn och hög kvalitet i utbildningen varje år visa ett starkt och varmt engagemang för varje elev och ett intresse för att ständigt utveckla och förbättra sin utbildning.”

Vad är din förklaring till att ni fått det här priset?

– Vi är måna om våra elever och stöttar dem så gott vi kan. Vi visar också bra resultat på tester, säger Lars-Olov Ludvigsson.

– Det är många parametrar som gjort att vi lyckats. Vi har bra lokaler. Verktyg och material måste vara relevanta och fungera även ute i arbetslivet.

Läs mer: Därför får de priset som årets VVS-skola 

Dessutom krävs en bra kontakt med branschen, bland annat för att kunna ordna APL-perioder på företagen åt eleverna.

– Våra APL-företag har en mycket stor del i att vi har fått utmärkelsen. Utan engagerade APL-handledare skulle eleverna inte nå samma kunskapsnivå som i dag.

Samarbetspartner är också Thermia, Somatherm, Oras och Esbe.

– De har under 2018 hjälpt oss med material på ett helt fantastiskt sätt.

Ett önskemål för framtiden är mer pengar till verksamheten.

– Det är alltid ett balanserande på slak lina under de sista månaderna på året eftersom budgeten är för låg, säger Lars-Olov Ludvigsson.

Efterlängtat är annars att kunna köpa in mer material, exempelvis för rör i rör-system och av komposit.

– Det används ju ute alltmer, men då krävs också utrymmen hos oss för att få plats med det. Vi står inför ett vägskäl för samtidigt är det svårt att välja bort andra material. Det mesta används ju fortfarande, både på arbetsplatserna och på branschprov. Dessutom räcker inte tiden till i kurserna för alla material.

Läs mer: Taserudsgymnasiet nominerat till Kompetensgalan

Totalt ingår sex personer i arbetslaget, förutom VVS även lärare i matte och svenska samt två i fastighetsämnen. 

– De andra lärarna är också med och formar eleverna. Vi är ett samspelt arbetslag och det är väldigt viktigt när man arbetar med ungdomar. Ordning och reda håller vi hårt på, både med städning och att ta hand om verktyg. Det måste eleverna lära sig från början för det gäller i arbetslivet, säger Lars-Olov Ludvigsson. 

Dessutom utbildas eleverna på ett mycket proffsigt sätt av lärarkollegerna på el- och svetsutbildningarna, framhåller han.

– Jag har varit VVS-are hela mitt yrkesliv och min kollega Lennart kommer från marksidan så vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi har sedan utbildat oss och har båda lärarlegitimationer, säger Lars-Olov Ludvigsson.

Han började på Taserudsgymnasiet 2007. Innan lärarbanan arbetade han som VVS-montör på Värmepumpcenter i Karlstad och dessförinnan på Bravida/BPA. Dessutom har han drivit egen verksamhet i olika omgångar.