Chefsintendent Rolf Levin, VVS-museet, och Petter Gustafsson, Wateraid, inleder samarbete. Foto: Eva-Maria Fasth

Ska locka ungdomar till VVS-yrket

Publicerad: 01 mars 2018 Text: Eva-Maria Fasth

Det är få unga som väljer att utbilda sig till VVS-montör. Det vill VVS-museet i Bromma i Stockholm och Wateraid råda bot på genom en gemensam satsning.

Organisationen Wateraid Sverige, som arbetar för att alla människor ska ha rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter, inleder ett samarbete med Sveriges VVS-museum.

Läs mer: Toalettbrist hot mot kvinnor

– Det här är ett mycket spännande samarbete där vi kan vi knyta samman situationen i världen, där var tredje människa lever utan tillgång till toalett, med den resa som Sverige har gjort – från Lortsverige fram till i dag, säger Petter Gustafsson, pressekreterare på Wateraid Sverige, och tillägger:

– Vi vill närma oss VVS-branschen och de blivande VVS-montörerna i Sverige i dag. Ungdomar av i dag känner inte till att man för bara två generationer sen i Sverige fick gå på utedass och saknade rinnande vatten, att även svenska kvinnor fick gå och hämta vatten, som vi kan se i Afrika och Indien i dag.

Samarbetet innebär att Wateraid Sverige blir grundmedlem i Sveriges VVS-museum, men att museet efterskänker medlemsavgiften som ett stöd.

Praktiskt innebär medlemskapet att Wateraid får nyttja museets lokaler vi ett antal tillfällen varje år.

Läs mer: VVS-montör - ett framtidsyrke

Utöver det kommer Wateraid och VVS-museet genomföra olika informationsaktiviteter ihop, varav satsningen på ungdomar kommer först.

Bland annat kommer högstadie- och gymnasieklasser från främst VVS- och fastighetsprogrammet bjudas in för information i museets lokaler om Wateraids arbete och om situationen i världen när det gäller vatten, sanitet och hygien.

– Sveriges VVS-museum är glada att ha Wateraid som medlemmar. Vi tror mycket på vårt samarbete med föreläsningar på museet och gemensam information till skolor som besöker museet, säger Rolf Levin, chefsintendent på Sveriges VVS-museum.

Wateraid finns i 35 länder och sedan starten 1981 har närmare 30 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och sanitet som ett resultat av organisationens arbete.

Fler nyheter
Annons från Purmo Thermopanel LVI / Rettig ICC

Innovation möter design

Det är inte lätt att välja rätt i dagens stora utbud. Som installatör, arkitekt eller konsult, ska du dagligen fatta många viktiga beslut. Läs mer!

Läs mer