Logga in

”Radon en viktig fråga för regeringen”

Publicerad
22 jan 2018, 06:00

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) kommenterar VVS-Forums avslöjande om förhöjda radonhalter i nybyggda hus.

I mitten på december kunde VVS-Forum avslöja att nyproducerade bostäder i Filmstaden i Solna och Hammarby Sjöstad i Stockholm har problem med förhöjda radonhalter.

Orsaken är att radongasen från marken får fritt spelrum i fasader med luftspalt som går ner under jordytan. 

”Radonbidraget kommer på plats under våren och regeringen har avsatt 34 miljoner kronor för detta i budgeten.”

Bostadsminister Peter Eriksson (MP)

Nu kommenterar bostadsminister Peter Eriksson (MP) uppgifterna via email:

– Att minska radonhalter i byggnader är en viktig fråga för regeringen. Ett uttryck för det är att vi återinför radonbidraget för enfamiljshus. Bidraget kommer att komma på plats under våren och regeringen har avsatt 34 miljoner kronor för detta i budgeten för 2018, skriver Peter Eriksson till VVS-Forum.

Läs mer: Höga halter radon i nybyggda bostäder

Däremot anser bostadsministern att problemet med förhöjda radonhalter inte är särskilt stort.

– När det gäller radonhalter i nybyggda lägenheter så visar statistik från radonföreningens medlemsföretag att det snarare handlar om ett fåtal procent som har för höga värden. Det är naturligtvis illa nog, och här har kommunerna ansvaret för tillsynen. Om någon känner sig orolig vill jag rekommendera att man mäter själv i stället för att invänta kommunens tillsyn, menar Peter Eriksson.

Läs mer: Regeringen vill återinföra radonbidrag

Dag Sedin, Svensk Radonförening

VVS-Forum har pratat med Dag Sedin, ordförande i Svensk Radonförening, som gör en annan bedömning:

– Obligatorisk kontroll av radonhalter i nybyggnationer borde göras, dels för att hitta de bostäder som har förhöjda radonhalter, dels för att ha kontroll på radonhalten i nya byggnader. Under perioden 2014–2016 byggdes cirka 28 000 småhus. Uppskattningsvis har 1 400-2 800 av dem en radonhalt över 100 Bq/m3, menar han och fortsätter:

– Sänker vi alla bostäder under 200 Bq/m3 i Sverige kan vi på sikt spara 200 liv per år enligt Boverket. Samma rapport belyser att 250 000 av totalt 1,9 miljoner egnahem byggda fram till 2005 hade en radonhalt över 200 Bq/m3. Under perioden 2005–2014 sanerades 21 000 egna hem med hjälp av radonbidraget 

Läs mer: Hon tar striden mot radon

Per Hallberg, Radon Konsult

Per Hallberg, vd på Radon Konsult, uppskattar att minst 50 procent av alla nyproducerade fastigheter har förhöjda radonhalter. Han förstår inte vilken statistik som bostadsministern syftar på.

– Vilken statistik? Finns det verkligen någon statistik på detta? Det vore intressant om bostadsministern tar fram den, säger Per Hallberg och tillägger: 

– Det är helt klart ett problem med radon i nyproduktion, där byggnaderna egentligen ska vara radonsäkrade enligt lag från 1983. Men det finns väldigt många nybyggda hus med radonhalter långt över gränsvärdet. En förklaring är brådskan med att snabbt få upp nya bostäder, säger han.