Logga in

Sakernas internet ger bättre klimat i medeltida kyrkor

Publicerad
11 okt 2017, 06:00

Minskad energianvändning och bättre klimat för människor, möbler och konst. Sedan en tid tillbaka styrs temperatur och luftfuktighet automatiskt i alla Säffles kyrkor, med hjälp av sakernas internet.

Vägen ut på Värmlandsnäs, i Säffle kommun, slingrar fram genom lätt kuperad jordbruksbygd. Här och där skymtar vackra gamla gårdar och kor som betar i gröna hagar.

Vid Botilsäters kyrka, med anor från 1100-talet, sveper vindar förbi med doft av lagård. På kyrktrappan pågår fotografering av brudparet, som ska vigas i kyrkan några timmar senare.

Nya marknader för installatörer

De medeltida kyrkväggarna av sten till trots omges bröllopsrepetitionen av skön inomhustemperatur. Det är möjligt tack vare ett nytt internetbaserat styrsystem som ryms inom definitionen internet-of-things (IoT), på svenska kallat sakernas internet.

En liten vit dosa, diskret placerad i mitten av kyrkans ena långsida, innehåller givare som registrerar inomhustemperatur och luftfuktighet. Denna information kombineras i Säffle pastorats centrala server med väderdata och uppgifter om de tider kyrkan är bokad.

Sammantaget blir det till driftinformation som automatiskt styr när och hur mycket kyrkan behöver värmas upp.

– Det gör att vi både kan optimera energiåtgången och stödja det byggnadsantikvariska syftet – att värma och hantera huset på ett sätt som stör så lite som möjligt, säger Stefan Amnehagen, regionchef hos Assemblin El i Bengtsfors, som utfört installationerna.

Gemensamma standarder ska öka lönsamheten

Sedan 2015 har företaget arbetat med att utveckla och installera lösningarna i Säffle pastorat. Ett viktigt krav har varit att tekniken ska vara systemoberoende. Pastoratets fastighetsförvaltning vill inte vara låst till något särskilt program eller produkter av ett visst fabrikat.

Ledstjärnan i arbetet har varit att installationerna inte får synas i den medeltida miljön.

Redan för flera år sedan drogs optisk fiber fram till kyrkan. På insidan av väggen i sakristian sitter den svarta dosan som är anslutningspunkt för internet.

Kyrkans administratörer skriver in tidsbokningen av kyrkan i den digitala molntjänsten. Det styr sedan när, hur mycket och i vilka zoner värmen dras på i kyrkan.

”Jag kan se en lugnare personal, som inte längre måste åka många mil till kyrkor för att först sätta på värmen och sedan stänga av den.”

Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle pastorat.

Målsättningen för alla de 13 kyrkor som ingår i projektet (varav fyra medeltida) är att inomhustemperaturen ska vara runt 20° C när det är dop, bröllop, gudstjänst eller begravning. Annars är det standby-drift med cirka 10° C inomhus.

– Helst vill man ha mikroklimat för personerna som är i kyrkan. Optimalt hade varit IR-värmare där folket sitter, men det är ju inte så snyggt, säger Stefan Amnehagen.

Mängden och typen av installationer skiljer sig en hel del mellan de olika kyrkorna.

Kyrka belönad med energisparpris

Enligt beräkningar gjorda av Johannes Wikström, energiingenjör hos Karlstads stift, har energianvändningen i Säffles kyrkor minskat med cirka 40 procent sedan 2010. Ungefär två tredjedelar av det uppskattas bero på den nya styrningen med sakernas internet. Det finns också andra fördelar som blivit tydliga under de senaste åren.

– Jag kan se en lugnare personal, som inte längre måste åka många mil till kyrkor för att först sätta på värmen och sedan stänga av den. Vi har också bättre kontroll på våra hus. Jag känner mig trygg när jag pratar med Svenska kyrkan i Uppsala och vet hur mycket relativ fuktighet och kilowattanvändning vi har, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle pastorat.

Läs hela reportaget i VVS-Forum nr 10/2017 som utkommer 26 oktober.