Logga in

Nobelprisad teknik tar kål på patogener

Publicerad
16 nov 2016, 13:15

Den Nobelprisade utvecklingen av blått LED-ljus tillämpas nu i svensk innovativ reningsteknik.

Att använda UV-ljus för att rena och desinficera dricksvatten från patogener är beprövad teknik. Hittills har man använt ineffektiva kvicksilverlampor med högt effektbehov för att generera ljuset. Men nu används utvecklingen av blått LED-ljus som gav Nobelpris i fysik 2014 i ny reningsteknik.

Lundaföretaget Watersprints nya vattenrenare finns på marknaden sedan drygt ett år och har väckt stort internationellt intresse. Genom att använda effektiva LED-lampor för att alstra UV-ljuset hålls effektbehovet lågt, 7–10 watt beroende på modell. För att driva enheten behövs bara en nätadapter på 12 volt.

I inloppet på vattenrenaren sitter en backventil som också fungerar som flödessensor. Ljuset i enheten är släckt när det inte är något flöde. LED-lamporna sitter bakom kvartsglas runt om strömningsytan i enheten och tänds och ger full intensitet på någon tusendels sekund. Funktionen styrs av programvara som kommunicerar med användaren via wifi.

Watersprints vattenrenare har många användningsområden: hushåll, sjukhus och offentliga duschar eller husbilar eller båtar med vattentankar. Dessutom finns en modell anpassad för rening av vatten i utvecklingsländer.

Läs mer i senaste numret av VVS-Forum (nummer 11/2016) som kommer ut i dag.

Teckna en prenumeration på VVS-Forum här.