Logga in

Miljonprogramsrenovering utan hyreschock

Publicerad
6 jul 2016, 16:04

ALMEDALEN. ”Fittja People’s Palace” är NCC:s och Botkyrkabyggens prisbelönta renoveringsprojekt i Botkyrkaförorten Fittja. Hyran har höjts med 20 procent, vilket de flesta boende verkar klara av.
– Vi renoverar inte i miljonprogrammet om vi inte får garantier för att de boende har råd att bo kvar, sa Madeleine Nobs, ansvarig för Hållbar renovering på NCC, som presenterade konceptet både på Hyresgästföreningens och på NCC:s seminarier om att renovera så folk kan bo kvar på onsdagen.

Renoveringar av Sveriges miljonprogramsområden har varit eftersatta i många år och behoven är på flera håll akuta. De är dock förenade med stora kostnader som ofta innebär stora hyreshöjningar för de boende, det har hänt att hyran till och med har fördubblats. I Botkyrka tar hyran i snitt drygt 30 procent av den disponibla inkomsten, jämfört med rikssnittet på omkring 18 procent

– De boende måste ha råd att bo kvar, det är det viktigaste för oss. Vi gör inte ”överrenoveringar” i miljonprogramsområden. NCC arbetar med konceptet Hållbar renovering som går ut på att vi gör så lite som möjligt och lappar och lagar, förklarade Madeleine Nobs och tillade att renoveringen har skett i form av partnering mellan NCC och det allmännyttiga bostadsföretaget Botkyrkabyggen.

– Fittja People’s Palace kan vara svaret på miljonprogramsfrågan. Det är ett koncept som tar med de boende på resan och gör det ekonomiskt möjligt för hyresgästen att bo kvar. Och det kan enkelt anpassas till andra miljonprogramshus runt om i Sverige, menade hon.

Allmännyttan står inför en stor renoveringsutmaning där hundratusentals lägenheter behöver renoveras över hela landet. NCC och partneringpartnern Botkyrkabyggen vann Nordiska Rådets pris för Fittja People’s Palace i tävlingen Nordic Built Challenge.

För NCC:s och Botkyrkabyggens del handlade det om att utveckla hela bostadsområdet och inte bara renovera husen.

– Vi ska bevara och återskapa det som var bra när området byggdes. Att till exempel ta tillvara på bra material och renovera kök är bättre för både miljön och plånboken. Vi ska också göra ytorna mellan husen attraktivare och tryggare, förklarade Madeleine Nobs.

Samarbetet med Botkyrkabyggen har skett i så kallad strategisk partnering, en långsiktig samverkansform, där de deltagande företagen genomför uppdraget i nära samarbete med projektets bästa i fokus.

– Vi vill inte renovera över huvudet på folk. Jag tycker också att det är viktigt att folk får välja hur deras hem ska se ut inne i lägenheten. Alla behöver inte ha det likadant, sa Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

Och det framgångsrika samarbetet mellan NCC och Botkyrkabyggen fortsätter. Efter semestrarna fortsätter de renoveringen av övriga Fittja, med totalt 8 500 lägenheter enligt samma koncept: hyresgästerna ska kunna bo kvar.