Logga in

Säker Vatten har lyft VVS-branschen

Publicerad
9 sep 2015, 09:16

Efter tio års kamp mot vattenskador konstaterar vd Thomas Helmerson att Säker Vatteninstallation blivit branschens egen kvalitetssäkring.
– Säker Vatteninstallation lyfter inte bara VVS-branschen utan hela byggbranschen. Auktorisation är nödvändig för branschens trovärdighet, menar han.

Den första september 2005 startade Säker Vatteninstallation som nu således fyller tio år. Det som framför allt efterfrågas i diskussionerna om byggfel är någon form av kvalitetssäkring på införandet hos bygg- och VVS-företagen för att få kompetenta hantverkare. Och det är här Säker Vatten kommer in som ett system med auktoriserade företag inom VVS-branschen.

– Kunderna måste känna sig trygga att de anlitar VVS-montörer som utför jobbet enligt särskilda regler. Vi är hands-on, vi talar om hur VVS-installationerna ska utföras. Det är inget hokus-pokus med Säker Vatteninstallation, det är en av framgångarna, säger Thomas Helmerson.

– Vi har höjt VVS-branschens status efter att branschen tappat i både kompetens och status sen funktionen ansvarig arbetsledare tagits bort i plan- och bygglagen (PBL) och ansvaret lagts över på beställaren, som inte hängde med på 1990-talet.

– Den ansvariga arbetsledaren saknas även i nya PBL, men nu finns Säker Vatteninstallation som en kvalitetssäkring. Branschen har gått före lagstiftarna och satt upp egna kvalitetsmål.

Varje år kostar vattenskador samhället mer än 5 miljarder kronor.

– Det bästa sättet att förebygga vattenskador är att utbilda VVS-montörer och arbetsledare och därmed höja kompetensen, säger Thomas Helmerson.

Säker Vatteninstallation handlar inte bara om badrum, utan nu är fokus på rörschakt och kök. På Nordbygg i april 2016 kommer Säker Vatten att visa upp hur installationer i ett kök ska se ut enligt branschreglerna.

Säker Vatten vill också införa en uppgörande-kod i branschen som samtliga auktoriserade företag ska skriva under. Bland annat innebär koden att företaget och de anställda på ett Säker Vatten-företag ska uppträda på ett korrekt sätt.

– Koden går exempelvis ut på att företagen och deras anställda inte ska beblanda sig med svartjobb och behandla sina kunder på ett bra sätt. De företag som inte kan eller vill ställa upp på uppförande-koden fasar vi ut, förtydligar Thomas Helmerson.

Läs hela intervjun i kommande nummer av VVS-Forum (nr 9/2015, som kommer ut den 25 september).