Logga in

De stora VVS-företagen satsar på mångfald

Publicerad
10 sep 2015, 08:46

Bravida, Caverion, Imtech och Rörläggaren är med i VVS Företagens satsning på ett mångfaldsprojekt som startar nästa vecka.
– De här företagen går i bräschen för en inkluderande arbetsmiljö som också öppnar dörrarna för alla, män och kvinnor, nationell och internationell kompetens, säger Åsa Nilsson Billme, projektledare på VVS Företagen.

Den mansdominerade VVS-branschen har länge haft problem med intolerans mot kvinnor, personer med utländsk bakgrund och homosexuella. Något som också påverkat lönsamheten negativt. Därför har bransch- och arbetsgivarorganisationen VVS Företagen dragit i gång ett mångfaldsprojekt, där olika synsätt ska bidra till största möjliga affärsnytta.

En extern konsult har i en förstudie kartlagt var VVS- branschen befinner sig i dag för att etablera en ny inkluderande kultur inom branschen. VVS-branschen behöver förändras för att kunna möta de utmaningar som branschen ställs inför, enligt rapporten.

VVS Företagen tror på ökad jämställdhet och mångfald inom medlemsföretagen och branschen i stort. Detta för att uppnå en god arbetsmiljö samt för att nå en ökad förståelse och kunskap kring kundernas behov.

”Ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete har visat sig ge ett mervärde och klara konkurrensfördelar. Att arbeta med mångfaldsfrågor är helt enkelt bra för vår bransch och för våra medlemsföretags lönsamhet”, menar VVS Företagen.

Varför har projektet dragits i gång?

– Intaget till yrkesskolan minskar och vi tappar ungdomar som helt enkelt hoppar av skolan. Kan vi rikta oss till fler ökar urvalet och rekryteringsbasen, säger Åsa Nilsson Billme och tillägger att de företag som nu anmält sig till mångfaldsprojektet först och främst kommer att arbeta med den egna arbetsmiljön.