Sabos Kombohus Bas i Halmstad. Foto: Sabo

Sabos Kombohus utsedd till Årets samhällsbyggare

Publicerad: 29 maj 2015 Text: Jan Lööf

Prispressande ramavtal om nyckelfärdiga hyreshus, som allmännyttans intresseorganisation Sabo har tagit fram, vann tidningen Dagens Samhälles utmärkelse Årets samhällsbyggare, som delades ut på Stora Samhällsgalan i går. Såväl gala som utmärkelse är nya företeelser.
‒ Jag är stolt och hedrad. Utmärkelsen är ett kvitto på allmännyttans betydelse för en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo i ett pressmeddelande.

Tidningen Dagens Samhälle arrangerade Stora Samhällsgalan för första gången och delade ut en rad priser, bland annat utmärkelsen Årets samhällsbyggare. Priset ska uppmärksamma initiativ som startats för att utveckla välfärden och stärka samhällsutvecklingen.

Valet föll på de typhus, Kombohus, som Sabo tagit fram.

‒ De tre ramavtalen Kombohus Bas, Plus och Mini erbjuder hus till ett pris som är 25 procent lägre än övriga marknaden. Det har fått fart på byggandet av hyresrätter i många kommuner. Tillsammans kommer avtalen ge cirka 11 000 nya bostäder, säger Kurt Eliasson.

”Genom att standardisera, förenkla och förbilliga kan goda exempel spridas över hela landet. Resultatet är allmän nytta i ordets bästa mening”, skrev juryn i sin motivering.

Sabo har även gett AEOW Arkitekter i uppdrag att visa hur Kombohusen kan kombineras för att vidga nyproduktionen från kompletteringsbyggande till hela stadskvarter.

‒ Hälften av de bostäder som nyproduceras i dag byggs i sammanhängande kvarter och andelen måste öka om vi ska klara regeringens mål om 250 000 nya bostäder till år 2020. Priset som Årets samhällsbyggare sporrar oss att ytterligare utveckla möjligheterna med Sabos Kombohus i olika kombinationer, avslutar Kurt Eliasson.

Läs mer om Sabos Kombohus här. 

Fler nyheter