Logga in

Otillåtna kokkranar säljs på byggvaruhus

Publicerad
21 maj 2015, 08:37

Köksblandare som ger kokhett vatten direkt ur kranen strider mot Boverkets byggregler, men säljs ändå till konsumenter i köksbutiker och på byggvaruhus som K-Rauta och XL Bygg runtom i landet. Det visar VVS-Forums granskning som publiceras i senaste numret. 

Köksblandare med kokhett vatten har sålts och marknadsförts i flera år mot konsument i Sverige, trots att Boverket menar att de strider mot byggreglerna.

De grundläggande kraven på säkerhet vid användning finns i plan- och bygglagen (PBL) och i plan- och byggförordningen (PBF). Innebörden av kraven utvecklas närmare i avsnitt 6:621 i Boverkets byggregler (BBR).

– Att installera en kran som ger kokande vatten i ett privat hem strider mot den bestämmelsen. Varmvattentemperatur för personlig hygien och hushållsändamål får vara max 60 grader, men i ett storkök kan man tänka sig en sådan här produkt, säger Bertil Jönsson, expert på Boverket till VVS-Forum.

– De här blandarna får inte installeras, vare sig enligt BBR eller Säker Vatten-installation. Maxtemperaturen på utgående varmvatten är 60 grader, säger Hampus Asp på Säker Vatten, som tycker att det är mycket olyckligt att de här blandarna förekommer på marknaden då ”det är stor risk för personskada”.

Enligt marknadsledande företaget Quooker finns det dock ingen skållningsrisk då vattnet blandas med luft.

VVS-Forums granskning visar att det finns minst 20 köksblandare med kokhett vatten på konsumentmarknaden. Varumärket Quooker dominerar, men även Thermex, Grohe, In Sink Erator, Blanco och Quick & Hot marknadsförs mot konsument. Många säljs via webben av företag som VVSochbad.se och VVSonnet.se. En av Grohes hetvattenkranar finns med i RSK-databasen. Marknadsledande Quooker säljs bland annat på byggvaruhusen XL Bygg och K-Rauta.