Logga in

Var fjärde kvinnlig ingenjör diskriminerad

Publicerad
16 jun 2015, 13:05

Att det förekommer diskriminering på arbetsplatser på grund av könsroller är väl känt bland svenska ingenjörer. Detta bekräftas i en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av konsultkoncernen Projektengagemang. Mer än var fjärde kvinna berättar att de känt sig diskriminerade på sin arbetsplats på grund av sitt kön sedan de blev ingenjörer. Det skriver Projektengagemang i ett pressmeddelande.

Den nya undersökningen Jämställdhetsrapporten visar att det är stor skillnad mellan könen, 26 procent av kvinnorna uppger att de under sin tid som ingenjör upplevt att de blivit diskriminerade på grund av sitt kön.

Per-Arne Gustavsson Foto: Jan Lööf– I dag är endast var fjärde ingenjör kvinna och detta är, enligt oss på Projektengagemang, ett stort problem för hela branschen. Det tas på allvar men samtidigt görs det alldeles för lite åt detta. Den här undersökningen är ett bevis på att alla aktörer i branschen bör ta ansvar och börja arbeta för en förändring, säger Per-Arne Gustavsson, vd på Projektengagemang, i pressmeddelandet.

På vilket sätt kvinnorna i undersökningen har upplevt att de blivit diskriminerade på skiljer sig mellan de svarande. De flesta – närmare en av fem kvinnor – uppger att de fått mindre utrymme och möjlighet att prata på möten. Många uppger dessutom att lägre lön och kollegor som talar nedlåtande till dem är sätt de upplevt diskriminering på. Det uppger tolv respektive åtta procent av kvinnorna.

Av de tillfrågade männen i undersökningen är det endast en procent som upplevt att de blivit diskriminerade på arbetsplatsen och anledningarna skiljer sig helt från kvinnorna. 50 procent av männen som blivit diskriminerade på arbetsplatsen uppger nämligen att de antingen blivit mobbade av kollegor eller upplevt irritation från sin chef vid hämtning på dagis eller vård av sjukt barn.

Jämställdhetsrapporten baseras på telefonintervjuer där 500 aktivt arbetande svenska ingenjörer fått svara på frågor om jämställdhet inom ingenjörsbranschen.