Logga in

Umia etablerar sig i Uppsala

Publicerad
18 jun 2015, 09:33

Umeåföretaget Umia med verksamhet även i Luleå etablerar sig i höst i Uppsala. Två av tre ledande befattningshavare har redan anställts till den nya verksamheten, men Umias vd Martin Hörnquist vill ännu inte offentliggöra namnen på dem.

Enligt Installationssiffror.se är det två Bravida-medarbetare som sagt upp sig för att leda Umias nya satsning: Rolf Danielsson, som varit regionchef VVS vid Bravida Stockholm och Anders Olsson, som varit ansvarig för VS-verksamheten i Uppsala/Uppland. Att de två sagt upp sig för att ”prova på egen verksamhet”, bekräftar Bravidas divisionschef Filip Bjurström för Installationsiffror.se.

Umias vd Martin Hörnquist är dock ännu förtegen om namnen på dem som ska leda den nya verksamheten.

– Vi har för avsikt att starta en verksamhet i Uppsala med omnejd under hösten i ett nytt dotterbolag. Jag kan ännu inte berätta om några namn där, eftersom de ännu är knutna av sina pågående anställningsavtal, men vi har två personer klara som ska leda två av våra tre teknikområden el, rör och vent. Det är strukturen för bolagsbildningen i våra dotterbolag. Verksamhetscheferna för de tre teknikområdena blir även delägare i dotterbolaget för att få ett ökat engagemang lokalt på orten, säger Martin Hörnquist till VVS-Forum.

Expansion till fler orter

Umia planerar att etablera sig på fler orter, förklarar han.

– Vi har påbörjat en expansionsfas och har även planer på att inom ett par år starta på två, tre orter till i Sverige. Det som avgör var det blir är till stor del vilka personer som vi kan rekrytera. Självklart ska det också vara på en ort som är attraktiv ur vårt perspektiv, att den är expansiv, säger Martin Hörnquist.

Struktur och arbetssätt för det nya dotterbolaget i Uppsala kommer att likna den befintliga verksamheten i Umeå.

– Fördelningen mellan de olika teknikområdena kommer att bli ungefär densamma. Sedan är ju marknaden i Uppsala större än i Umeå vilket väl kommer att avspegla sig i storleken på vår verksamhet.

I Umeå har Umia i dag cirka 120 anställda och verksamheten omsätter drygt 200 miljoner kronor.

Några lokaler för verksamheten i Uppsala är ännu inte klara.

– Det ska vi börja leta efter nu. Vi har ännu inte hunnit påbörja så mycket mer än att vi analyserat marknaden och konstaterat att Uppsala är en ort som passar oss.

Inte heller är några projekt klara för Umia på den nya orten.

– Men vi är öppna för förslag och ska påbörja kalkyl- och offertarbete, kommenterar Martin Hörnquist.

Ny verksamhetschef i Luleå från Bravida

Umia har under våren även startat ett dotterbolag i Luleå. Vd och verksamhetschef rörteknik för Umia Nord i Luleå är Anders Rosengren medan Magnus Holmlund är verksamhetschef elteknik. Den 1 juni tillträdde dessutom Per Nordbrandt som verksamhetschef fläktteknik i Luleå. Per Nordbrandt kommer närmast från posten som avdelningschef ventilation på Bravida i Luleå. 

Läs mer om Umias affärsmodell och expansion i Fokus: VVS- och el-entreprenörer i nr 5/2015 av VVS-Forum eller teckna en prenumeration här.