Logga in

Svartjobben ökar om ROT försämras

Publicerad
29 jun 2015, 17:29

ALMEDALEN. En klar majoritet av svenska folket, åtta av tio, tror att svartjobben ökar när ROT-avdraget reduceras från 50 till 30 procent vid årsskiftet. Det visar en ny undersökning som Måleriföretagen låtit göra.

Det var i samband med vårpropositionen 2015 som regeringen föreslog en sänkning av ROT-avdraget från 50 till 30 procent från och med den 1 januari 2016.

Måleriföretagens undersökning (som ännu inte är publicerad), gjord av Demoskop i november 2014 med över tusen respondenter, visar att svenska folkets stöd för ett ROT-avdrag i dess nuvarande skick aldrig har varit så starkt som nu.

– ROT-avdraget har varit en formidabel succé i måleribranschen och skapat 2 300 nya, vita jobb, sa Björn Hellman, vd på Måleriföretagen, och berättade hur det var innan ROT-avdraget infördes. Då var det inte ovanligt att konsumenter ville ha jobbet gjort ”utan kvitto”. Dessutom hände det att seriösa målare lämnade offerter till kunder som dock aldrig anlitade nämnda hantverkare. I stället använde sig kunden offerten för ha ett vitt pris att utgå från till svartjobbarna.

– Detta är ett hårt slag mot måleribranschen där ROT-avdraget har betytt mycket för att åstadkomma en välbehövlig sanering. Tack vare ROT har oseriösa aktörer sållats bort och ersatts av sunda konkurrensvillkor och vita jobb, säger Björn Hellman och tillägger att innan ROT-avdraget infördes utfördes två procent av alla måleriuppdrag hos privatkunder. I dag är motsvarande siffra drygt 20 procent.

– Vi kan bara anta att regeringens bedömning är att konsumenterna kommer att fortsätta köpa vita tjänster även om ROT-avdraget försämras och att jobbtillväxten inom vår bransch dessutom är så stor att det motiverar en sänkning. Tyvärr har regeringen fel. Det behövs ökade stimulanser för jobbskapande, inte färre. Att försämra ROT-avdraget kommer enbart leda till att antalet vita jobb minskar – medan antalet svarta jobb med all säkerhet kommer att öka, menar Björn Hellman.

 Ett reducerat ROT-avdrag får bland annat följande konsekvenser, enligt undersökningen:

  • 8 av 10 personer tror att svartjobben kommer att öka om ROT reduceras.
  • 5 av 10 kan tänka sig att köpa tjänster svart om ROT-avdraget försvinner.
  • 7 av 10 avstår från renovering om arbetskostnaden blir dubbelt så hög.
  • 7 av 10 köp av professionella hantverkstjänster upphör.

 Läs mer om detta i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.