Logga in

Kvinnor lyser med sin frånvaro

Publicerad
27 jan 2015, 15:33

Männen dominerar fortfarande i VVS- och byggbranschens bolagsstyrelser. Det visar VVS-Forums nya granskning av kvinnorepresentationen i styrelserna som publiceras i det kommande numret som utges den 30 januari. Andelen kvinnliga styrelseledamöter ligger på samma nivå som 2013, 16 procent. Drygt en tredjedel av företagen har enbart män i styrelserna.

VVS-Forum har för tredje gången granskat hur jämställd sammansättningen av bolagsstyrelserna är hos 34 större bolag och organisationer inom VVS- och byggbranschen. Vi har kartlagt kvinnorepresentationen i styrelserna (endast ordinarie ledamöterna, inte heller fackliga representanterna), hur många kvinnor som är styrelseordförande respektive verkställande direktör.

Antalet företag som är helt mansdominerade är också detsamma, 12 företag/organisationer saknar helt kvinnor i sina styrelser eller på vd-posten.

Åsa Söderström Jerring är ett styrelseproffs med uppdrag i elva företag, däribland sitter hon i styrelsen för statliga energijätten Vattenfall, byggföretaget JM och teknikkonsulten Rejlers.

– Företag som avstår från kompetensen hos halva befolkningen får problem, säger hon och efterfrågar en analys av tillväxt och lönsamhet hos de bolag som helt saknar kvinnor i styrelsen jämfört med övriga.

Professor Karin Thorburn på Norges Handelshögskola menar att fler kvinnor i styrelsen ger ökad lönsamhet.

Teknikkonsultbolagen placerar sig överlag högt upp på VVS-Forums lista över kvinnorepresentation. Sweco är mest jämställt där halva bolagsstyrelsen utgörs av kvinnor (fyra av åtta ordinarie styrelseledamöter är kvinnor). På andra plats kommer byggföretaget NCC med 43 procent kvinnor och på tredje plats återfinns Svedbergs (tillverkare av badrumsprodukter) där två av fem styrelseledamöter är kvinnor.

Sämst ur jämställdhetssynpunkt, där ingen kvinna finns med i styrelsen, är företagen Comfort, Imtech, Gunnar Karlsen, Dahl, Ahlsell, Swegon, Instalco, Bravida, Munters, Radiator, Onninen och Solar.

Organisationerna VVS Företagen och Sveriges Byggindustrier (BI) har gått från 0 till 1 kvinna som ordinarie ledamot i respektive styrelse.

Läs granskningen på sidan 18-19 i e-tidningen.