Logga in

Nio av tio efterlyser energirenovering av bostäder

Publicerad
4 feb 2015, 11:27

Nio av tio anser att det är viktigt att det görs investeringar så att befintliga bostäder får minskad klimatpåverkan. Det visar en undersökning TNS Sifo gjort på uppdrag av HSB. Sju av tio vill att energin till deras bostäder kommer från förnybara energikällor.

– Det är glädjande att hushållens klimatmedvetenhet är så pass hög. Det är särskilt viktigt när bostadssektorn står för en stor del av Sveriges energianvändning och koldioxidutsläpp, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago i ett pressmeddelande.

Omkring hälften, 45 procent, anser att det är regeringens ansvar att energianvändning i bostadssektorn klimatanpassas. 48 procent anser att det är fastighetsägarnas ansvar. Sju av tio tycker att stöd till energieffektivisering av miljonprogrammet är en bra investering.

– Det satsningar som gjorts för att energieffektivisera har framför allt handlat om nyproduktion. Samtidigt är det i det befintliga beståndet som det stora behovet finns. De tio senaste årens byggande motsvarar trots allt bara omkring fem procent av samtliga bostäder, säger Anders Lago.

I decemberöverenskommelsen slogs det fast att energi är ett område där de sex aktuella partierna har för avsikt att komma överens över blockgränsen, framhåller HSB.

– Det är hoppingivande att energifrågan lyfts fram. Men vi behöver betydligt klarare besked om vad de vill göra för att minska klimatutsläppen från hela bostadssektorn. Regeringen bör införa ett energisparlån för renoveringar som fokuserar på de smutsigaste kilowattimmarna. Och som ger förmånliga lån till den som gör klimatsmarta åtgärder, säger Anders Lago.